Serija 65 ključnih načel, kako živeti dobro, predstavlja temeljna načela dobrega življenja. Kaj ta pomenijo v širšem pogledu na življenje? Kakšen slog osebnega razvoja zagovarjajo?

Zelo koristno se mi zdi, če se od posameznih opisanih lahko malce odmaknemo. Da spoznamo širšo sliko.

. . .

Gre za različna življenjsko pomembna načela. Tista, za katera verjamem, da so človeku potrebna za dobro življenje. Seveda vse temelji na podlagi lastnih življenjskih izkušenj, predsodkov, osebne perspektive in sloga. Pri vsem, kar se učite, je prisotna subjektivna komponenta osebnega razumevanja in sloga tega, ki to podaja.

Vsako učenje, vsak filozofski sistem, vsaka politična teorija ima nekakšen svojstven slog. In sami morate ugotoviti, če je ta skladen z vašimi vrednotami.

Ampak, tudi če vam ne ustreza povsem, se lahko še vedno kaj naučite.

. . .

Nikoli ne poslušajte (samo) učiteljev, ki so 100% prepričani v svoj prav. Niti ne samo teh (ali lekcij), ki so popolnoma usklajene z vašim slogom.

Zato se zavedajte, da stvari, ki jih predstavljam, izhajajo iz določenih osebnih predsodkov in izkušenj, kar pa ne pomeni, da morajo veljati za vse.

Čeprav so kljub temu nekatera od teh načel trdna kot skala. Najraje bi napisal, da bi morala veljati za večino ljudi. Torej pri teh ne gre samo za slog.

V teh načelih je veliko globoke modrosti. Pri posameznem lahko traja več let, da ga v celoti dojamemo in uresničimo.

In včasih se kakšno zdi zelo preprosto. Opredelimo ga lahko v enem ali dveh stavkih. Za razumevanje, ponotranjenje in uresničitev pa lahko traja leta, desetletja.

. . .

Pa ta načela res delujejo? Tega zagotovila pa vam nočem dati. To je vaša naloga!

Zase morate sami ugotoviti, kaj dejansko deluje in kaj ne. Sicer ostane samo pri napisanih načelih. Zato vam jih ponujam kot predloge in ne kot dogme, prepričanja, ki naj bi jih slepo sprejeli.

Sam sem premagoval in nadgrajeval mnogo različnih življenjskih ovir – zdravje, prehrano in telesna pripravljenost, težave pri druženju, introvertiranost, sramežljivost in slaba samopodoba.

Vse te danes vidim kot zelo pomembne dejavnike – ključne, da se mi danes vse skupaj lepo sestavlja v razumevanje resničnosti. Vse to me navdušuje že skoraj 20 let.
Borut


65 KLJUČNIH načel, KAKO ŽIVETI DOBRO

1, 2, 3, 4, 5, …

Prejšnji članekTatovi dvakrat vdrli v klet
Naslednji članekKrvava bajka