Razmišljati je treba celostno. To pomeni razumeti, da vsako stališče ali perspektiva vsebuje del resnice, ne glede na to, kakšna je. In to velja prav tako za nekatere najbolj grozljive, kot na primer nacizem, radikalni islamski terorizem in druge.

Za te bi sicer mislili, da nimajo prav nobenih pozitivnih strani. Pa vendar lahko tudi v teh najdete del resnice. Še posebej v tistih malce manj radikalnih. In prav tu pride prav odprtost uma.

Naslednje ključno načelo dobrega življenja je:

RAZMIŠLJATI MORATE CELOSTNO.

Naučiti se morate biti sposobni povezati vsa ta različna stališča, jih združiti in videti celoto. Kaj se tu v resnici dogaja, kaj je nekakšna meta perspektiva oziroma meta stališče, ko vsa ta druga stališča združimo?

Kaj nam to pove o življenju? O nas samih? Kaj nam to pove o človeštvu, o družbi in tako naprej?

Iz tega lahko dobimo precej več kot le puhlo vztrajanje in zagovarjanje svojih stališč. To je čisto nasprotje ideologij in dogem, saj te skušajo omejiti vaša stališča in zagovarjajo tog pogled na svet. In to je nasprotje celostnega, holističnega pristopa.

. . .

Zato ljudje z omejenim pogledom ne razumejo življenja, kot bi ga sicer lahko. Zato želim, da se vam to temeljno načelo, da vsako stališče vsebuje nekaj resnice, vtisne v spomin.

In na vas je, da odkrijete, kaj je ta del resnice. Ne prepuščajte drugim, da to delajo namesto vas in vas v karkoli prepričajo. Nacista ali radikalnega terorista najbrž ne bi dolgo poslušali, da vas prepričuje v svoj prav.

Zato je vaša naloga, da preučite in odkrijete, kaj je tisto bistvo, ki ga tako strastno zagovarjajo. Zelo pomembno seveda je, da to ne pomeni, da morate postati nacist. Ali terorist. Seveda ne. Raziskujte stališča.

Skozi celo življenje boste raziskovali na stotine stališč. In to ne pomeni, da morate katero izmed njih privzeti. Pravzaprav je bistvo celostnega razmišljanja spoznanje, da je vsako stališče le delno in pristransko.

Vedno gre za delno, subjektivno in ne absolutno resnico. Zato je treba raziskati čim več stališč, ker vsako predstavlja samo majhen delček celote.

. . .

O vsakem torej razmišljajte kot o ne napačnem, ampak ozkem enoodstotnem pogledu na resničnost.

1% torej ni veliko. Zato veste, da je treba raziskati na stotine pogledov, da jih lahko združimo v nekaj konkretnega.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekUla Vodlan zmagala
Naslednji članekIzjava tedna: Alenka Knez