Ključnih načel ne bom našteval po kakšnem posebnem vrstnem redu. Tole pa je tako pomembno, da si mogoče res zasluži prvo mesto. Gre za eno od stvari, zakaj je portal ‘Actualized.org’ med mnogimi drugimi šolami in učnimi portali edinstven.

Ogromno šol in učnih portalov je polnih ideologije in dogem. Stvari, katere nekdo želi, da jih sprejmete.

Na ‘Actualized.org’ lahko najdete video z naslovom ‘Kako deluje ideologija,‘ ki poglobljeno govori o nevarnostih ideologije in dogme. Ne mislite, da ideologijam in dogmam podlegajo (samo) verni ljudje.

Ne, ne, ne. To je napaka, ki jo delamo skoraj vsi. Znanstveniki, ateisti, skeptiki, politiki, zelo inteligentni ljudje. Zelo lahko je nasesti kakšni ideologiji. S tem vas obmetava družba – z raznimi vrstami ideologij.

Torej, ključno temeljno načelo:

‘stran od ideologij in dogem’

Ena izmed najtežjih stvari v življenju je podvomiti in odpraviti vse ideologije in dogme, s katerimi ste bili napolnjeni med odraščanjem. V katerikoli kulturi, družini, šolskem sistemu ste že odraščali.

Saj veste, da imate um poln raznim programiranih prepričanj in ideologij.

Zato je dvom, prevpraševanje in odpravljanje vsega tega – življenje brez dogem in ideologij – tako zahtevno.

Malce težje je razumeti, zakaj je to sploh pomembno. Ampak to, za kar naj bi si prizadevali, je najvišja resnica in lastna svoboda. Svoboda vašega uma.

Zato je problem ideologije in dogme v tem, da vaš um nekako zasidrata in mu ne pustita, da bi raziskal vse kotičke resničnosti, ki jih mora biti sposoben raziskati, da bi razumel, kaj je resničnost in lahko živel dobro življenje.

. . .

Vse ideologije so kot robniki, ob katere se vaš um nenehno zaletava in naprej tava ob njih. Na svet gleda in razmišlja le znotraj njih.

To pa oblikuje in izkrivlja kaj ste v resnici sposobni videti, kako prilagodljivi ste lahko, kako sposobni ste spremeniti svoje življenje.

Zelo ideološko in dogmatično naravnani ljudje se pravzaprav niso sposobni spremeniti. Spremembe pa so ključne, da življenje lahko spremenimo na boljše.

. . .

Če bi vse raziskave in filozofiranje na temo epistemologije ali teorije znanja lahko strnil v eno samo preprosto načelo, bi to bilo:

Ne sprejemajte nobenih ideologij.

To je izjemno preprosto načelo. Utemeljuje skoraj vsa ostala. Ker je tako pomembno. Da pa lahko spoznate, zakaj je tako pomembno, boste verjetno potrebovali leta.

Če boste v življenju sledili že samo temu enemu načelu, vam bo to prihranilo veliko trpljenja in težav, ogromno slepih ulic in ideoloških pasti.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO ŽIVETI dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekPostani prvi posredovalec
Naslednji članekVedno mislim nate!