Večina ljudi se s filozofskimi in metafizičnimi vprašanji ne ukvarja, ker menijo, da nimajo praktične uporabe. Filozofske in metafizične zadeve so sicer le bolj abstraktne. Zato je treba vložiti več truda in raziskovanja, kako jih smiselno uporabiti.

Obstajajo zelo praktični načini, vendar pa je za te potrebno malce več truda.

Ob izogibanja temu načelu se zgodi, da se izgubimo v praktični transakcijski naravi vsakdanjega življenja, službe in opravljanja domačih obveznosti. In v tem se tako izgubimo, da tam v resnici ne najdemo ne duše, ne duha.

Naslednje ključno načelo je:

ukvarjanje s filozofskimi in metafizičnimi vprašanji.

Nič globokega ali plemenitega ni mogoče najti zgolj v poslovanju, samo služenju denarja oziroma transakcijskem obnašanju v odnosih. Globino v življenju najdemo v filozofskih in metafizičnih zadevah, o katerih razmišljamo in jih razrešujemo.

Tam se skriva resnično bogato in pomembno delo.

Gojiti morate določeno radovednost, filozofsko metafizično radovednost. To pomeni, da se ne pehate le za praktičnimi nasveti za samopomoč, kot so ‘kako nekoga spraviti v posteljo,’ ‘kako zaslužiti milijon dolarjev’ ali ‘kako pozdraviti svojo depresijo.’

Vse to je OK, do neke mere. Vendar je treba to preseči. In najti nekaj globljega.

Večina gradiva za samopomoč je glede načinov, kako priti do določenih rezultatov strogo pragmatična in transakcijska. In čeprav to na prvi pogled deluje privlačno, je v svojem bistvu precej prazno.

Ne poglablja se dovolj v vaše ključne življenjske probleme, saj večina površinskih izvira iz globljih eksistencialnih metafizičnih problemov, ki se jih še niti ne zavedate.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekNovoletno srečanje diabetikov
Naslednji članekPoslanica predsednice Nataše Pirc Musar