Ko se rodite, ste kot prazen list. Ne veste kaj je svet, kako deluje in kaj morate početi. Zato se morate začeti učiti in ta proces učenja nadajevati do konca življenja.

Ne gre samo za šolo in univerzo. Vse to je pravzaprav le začetek vaše učne kariere, ki se s končano šolo šele začne.

Naslednje ključno načelo dobrega življenja je:

VSEŽIVLJENJSKO UČENJE IN SAMOIZOBRAŽEVANJE.

Postati morate vseživljenjski učenec. Postati morate navdušeni nad učenjem in izobraževanjem, se za to zavzemati, biti proaktivni in prevzeti polno odgovornost. Ne čakajte na učitelja, da vas prisili narediti kakšno domačo nalogo ali prebrati knjigo.

Ne čakajte, da vas program ali usposabljanje nauči česa novega. Pojdite ven in se sami učite o življenju.

. . .

To pomeni tudi, da morate prebrati veliko knjig. Pričakujte, da boste v naslednjih petih ali desetih letih prebrali sto ali dvesto knjig. To načelo je zelo pomembno in potrebno, ker tako spoznavate različne poglede, tehnike, pasti, napake, lekcije in načela.

Spoznali boste nove ideje, nove kulture, zgodovino in stvari, za katere še slišali niste. Kakovost dobre knjige in podrobnosti informacij, predstavljenih v njej so veliko večje od tistega, kar lahko najdete na TV, v videu ali na kakšnem spletnem družabnem mestu.

In to potrebujete. Potrebujete te trdne, kvalitetne in zanesljive informacije, da lahko začnete. Te naj bodo vaši vodniki in vir informacij, kaj si prizadevati, katere tehnike uporabljati in tako naprej. Te knjige vam bodo pomagale razumeti vaše težave.

Vidite, del izziva je, da imate težave, za katere niti še ne veste, da jih imate. In da to sploh spoznate, je potrebno že kar nekaj branja.

Vendar se ne ustavite pri knjigah. Udeležujte se tudi tečajev, seminarjev in delavnic. Dandanes je na voljo veliko spletnih tečajev o skoraj vsem, kar bi se radi naučili. Poiščite tudi seminarje in delavnice v živo. Te so zelo pomembne.

Precejšnja razlika je med ogledom delavnice ali seminarja na spletu ali v živo. Desetkrat več boste odnesli od iste delavnice ali seminarja v živo kot v obliki videoposnetka.

Pri samoizobraževanju ne razmišljajte varčno. Ko se zavedate, kako pomembno je to načelo za vseživljenjsko učenje, ste pripravljeni vanj vlagati.

Za tečaje, seminarje in delavnice boste kdaj pripravljeni plačati na stotine in včasih tudi na tisoče dolarjev. Vsako leto boste pripravljeni vložiti od 500 do tisoč evrov v nakup novih knjig.

Dodatna prednost tega vseživljenjskega učenja je, da morate razviti sistem za beleženje in organiziranje vsega raziskovanega in naučenega. Ker se boste srečali z različnimi tehnikami, idejami in načeli, besediščem in podobnim. In vse to boste morali smiselno združiti v sistem.

Če iščete idejo, kako to lahko naredite, jo lahko najdete na strani Actualized.org v epizodi o sistemu, kako voditi dnevnik.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekProjekt H2GreenFUTURE
Naslednji članekIzjava tedna: dr. Špela Režun