torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Ključno načelo št. 18: Ne spreglejte lastne pristranskosti

Sposobni morate biti v sebi zaznati in prepoznati lastno sebičnost in pristranskost. Prepoznati morate, kako vaš ego, um oziroma jaz, čigar edini namen je preživeti, izkrivlja vse, kar zaznava.

Na situacije boste vedno gledali, jih obravnavali ter manipulirali, da bodo služile vam. Zato je vaš zaznavni sistem pristranski, poln konfliktov interesov in dvojnih meril.

Naslednje, s prejšnjim načelom tesno povezano je:

NE SPREGLEJTE LASTNE PRISTRANSKOSTI.

Enostaven primer pristranskosti bi bil, da kriminalec, ki je oropal trgovino z živili, ne more biti na sojenju sam sebi sodnik in porota. Ustvari bi nešteto opravičil in izgovorov, da bi se osvobodil.

Zato se morajo sodniki izločiti, če imajo kakršno koli materialno povezavo s primerom, ki ga obravnavajo. Sicer je sojenje pristransko.

Seveda pa je to le vrh ledene gore delovanja pristranskosti. Obstajajo precej bolj neopazni primeri. V bistvu je vse – vaše ideologije in prepričanja, ter vse, kar zaznavate izven sebe – vedno pristransko do vaših egoističnih potreb, potreb po preživetju.

Zato morate odklopiti vse te pristranskosti ali se jih začeti vsaj dobro zavedati.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor