Pri osebnem razvoju vse dejansko temelji na lastnem raziskovanju. Kako odkriti, kaj resnično deluje, kaj je res, in katera načela bodo vas vodila do boljšega življenja?

Tako, da mi verjamete? Z branjem knjige? S poslušanjem nekega profesorja, ki z doktoratom in Nobelovo nagrado pa že ve, kaj je prav? Ali kakšnemu guruju, ki sedi na piedestalu?

Ne, ampak z lastnim preizkušanjem. Dokler jih ne preizkusite, ne morete vedeti, katere tehnike bodo ali ne bodo delovale oziroma rezonirale z vami.

Naslednje temeljno načelo je torej:

SAMORAZISKOVANJE.

In to je posledica prejšnjega načela, da je neposredna izkušnja najpomembnejša.

Ko se zavemo, da je neposredna izkušnja najpomembnejša, je jasno, da je treba veliko eksperimentirati.

. . .

Kaj to pomeni? Če imate, na primer, težave v intimnih odnosih, se posvetite samoraziskovanju – poskusite različne načine in rešitve. Ne morete zaupati meni, nekomu drugemu ali od nekje privleči odgovor, lahko pa eksperimentirate.

To seveda ne pomeni, da ne smete vprašati drugih za nasvet, ali prebrati kakšne knjige. Tudi tako je treba poskusiti. Toda samoraziskovanje pomeni, da vaš pristop k reševanju kakršne koli težave temelji na »Ok, bom poskušal in iskal pravi način, kako rešiti težavo, dokler ne najdem pravega.«

Lahko boste prebrali kako knjigo o odnosih. Lahko najamete psihoterapevta ali osebnega coacha, da vas pri iskanju usmerja. Morda se boste s svojo ljubljeno osebo resno pogovorili, kako rešiti ali izboljšati vajin odnos. Ali se boste za nekaj dni umaknili kam v samoto in podrobneje razmislili o naravi vaših težav in odnosa.

Vse to so različne stvari, s katerimi lahko eksperimentirate. In vaš pristop bo »Ok, poskusim to in vidim, če mi lahko reši zadevo.« Enako velja, če imate težave z denarjem. Poskusiti morate različne načine, kako rešiti svoje finančne težave.

Če ste v depresiji, izvedite še več samoeksperimentov. In tako naprej. Na tak način – s samoraziskovanjem – dejansko rešite vse svoje težave.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekMiklavž pride v Zagorje petega
Naslednji članekDanes dogaja