Pravljični nasmehi in prižig luči z Dejan Dogaja Bandom v Trbovljah, praznovanje sv. Barbare v Zagorju in obeležitev 60. letnice smrti Antona Sovreta v Hrastniku, pa tudi nekaj ponedeljkovih aktivnosti. Lahko pa si ogledate odprte razstave. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 4. december 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva precej jasno, marsikje po nižinah pa megleno. Čez dan bo od zahoda oblačnost naraščala in popoldne se bo povsod pooblačilo. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 2 °C.

V noči na torek bodo na zahodu občasne rahle padavine. Jutri bo pretežno oblačno, dopoldne bodo občasne padavine predvsem v zahodni polovici Slovenije, popoldne in zvečer pa se bo težišče padavin pomaknilo na vzhod. Po nižinah bo sprva večinoma deževalo, ponekod bo možna tudi poledica. V noči na sredo se bo meja sneženja spustila do nižin. V sredo bo pretežno oblačno. V vzhodni Sloveniji bo predvsem dopoldne še rahlo snežilo. V četrtek bo sprva sončno z meglenim jutrom, popoldne se bo od zahoda oblačnost povečala.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane-Izlake-Zagorje je v Kisovcu do 31. maja 2024 urejen izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste. Pazite: posebej je urejena pešpot zaradi zapore hodnika za pešce.

Na regionalni cesti v Trbovljah je na Trgu svobode do 5. decembra oviran promet zaradi obnove in prestavitev vročevoda.

Na regionalni cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesti 1. maja je do 31. decembra oviran promet zaradi komunalne in prometne ureditve.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Danes ni predvidenih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Trojane2, izvod Spodnje Trojane  in od 8,30 ure do 14. ure TP Šklendrovec 2, izvod Pikelj, Dornik, Jesenova ravan (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni predvidenih odklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Trbovlje

Dežela pravljičnih nasmehov

Dežela pravljičnih nasmehov bo letos odprla svoja vrata danes ob 17. uri, dogajanje pa bo potekalo tudi jutri. Dogodek bo obiskovalcem ponujal obisk številnih stojnic lokalnih ustvarjalcev, društev in zavodov, najmlajši pa se bodo razveselili novosti, ki jih pripravljamo v Pravljični deželi.  Dogodek bodo zaokrožili z dogajanjem na odru, ki bo namenjen vsem generacijam. Danes bo prižig lučk z vilo Ekseno in Miklavžem, dogajanje pa bo popestril Dejan dogaja Bend.


RMED Srečno Zagorje

Povorka ob dnevu sv. Barbare

Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje vabi na praznovanje sv. Barbare s povorko po Zagorju. Pričetek povorke je ob 15.30 pri spomeniku rudarskim rodovom v Toplicah. Program prireditve Rudarski pevski zbor Loški glas, povorka rudarske čete in udeležencev ob spremljavi Pihalnega orkestra, nastop pevskega zbora Vrtca Zagorje in učencev Glasbene šole Zagorje, druženje ob kipu sv. Barbare v avli KC DD Zagorje.


Knjižnica Antona Sovreta

Razstava Sovretovih del

V Knjižnici Antona Sovreta bo danes od 9. ure naprej na ogled razstava Sovretovih del ob 60. obletnici smrti velikega filologa, prevajalca antičnih del in hrastniškega rojaka, ki je bil rojen v Šavni Peči.


Delavski dom Trbovlje

Razstava ob dnevu svete Barbare

V prostorih Delavskega doma Trbovlje bodo danes ob 19. uri odprli tradicionalno razstavo ob dnevu Svete Barbare. Svoje umetnine bosta Pika Gačnik in Marjeta Hribar. Pika Gačnik se v svojem delu osredotoča na grafiko ter poglobljeno raziskuje področje alternativnih grafičnih tehnik globokega tiska – kolagrafijo ter grafiko razširjenega polja. Avtorica se na razstavi predstavlja s serijo grafik Kuolmografija. Mednarodno priznana umetnica Marjeta Hribar s svojim delom predstavlja slovensko dediščino in predvsem premog na nov, kreativen način, ki je usmerjen v trajnostno prihodnost.

Razstava bo na ogled do 17. decembra, v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure. Galerija bo v soboto, 9. decembra, odprta od 16.00 do 17.00. Lahko si jo ogledate tudi po predhodnem dogovoru na številki 051 626 296.


Katapult

Srečanje investitorjev tveganega kapitala

V trboveljskem Katapultu bodo danes ob 9.30 uri pripravili srečanje investitorjev tveganega kapitala z deležniki startup ekosistema FB Start:up Slovenija. Organizatorji so zapisali: »Bliža se konec leta in čas je, da skupaj zavihamo rokave, pokažemo, kaj smo dosegli, in skupaj oblikujemo vizijo prihodnosti. Prihaja ekskluziven dogodek za investitorje in deležnike startup ekosistema. Kaj te čaka na dogodku? Najnovejše statistike in trendi v svetu tveganega kapitala, primerjava našega ekosistema z mednarodnim, pogovori z vodilnimi investitorji tveganega kapitala v Sloveniji, dosežki, izkušnje in načrti vodilnih investitorjev tveganega kapitala v Sloveniji, odkrivanje najnovejših spodbud za startup podjetja, mreženje, razprave in priporočila za uspešno prihodnost.


KRC Hrastnik

Foto razstava

Na pročelju Delavskega doma Hrastnik bo danes od 10. ure naprej odprta fotografska razstava foto sekcije KD Svoboda Dol pri Hrastniku.


ZLU

Praznična ustvarjalna delavnica

ZLU danes organizira ustvarjalno delavnico na temo prazničnih voščilnic, kjer bodo skupaj z udeleženci ustvarjali praznične voščilnice. Material priskbi ZLU, udeleženci pa izvirne ideje. Prva delavnico bo na ZLU, Trg svobode 11a Trbovlje, ob 9. uri.


MC ZoS

English Corner

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


ZLU

Angleške urice za začetnike

Vsak ponedeljek ob 9. uri Zasavska ljudska univerza pripravlja angleške urice za začetnike v svojih prostorih v Zagorju. »Pridružite se nam pri prijetnem druženju v sproščenem okolju, kjer se učimo angleščine od začetka. Delavnice so primerne za vse generacije, saj se osredotočamo na osnovne jezikovne veščine. Ne glede na vašo starost ali predhodno znanje boste pri nas našli priložnost za učenje angleškega jezika. Skupaj bomo raziskovali osnovno slovnico, besedišče in komunikacijske veščine, medtem ko se bomo zabavali in vzpostavljali nove prijateljske stike. Pridružite se nam in začnite graditi svojo pot v svet angleškega jezika!« sporočajo organizatorji.


VDC Zasavje

Sočutna točka

Slovensko društvo HOSPIC vabi tiste, ki potrebujejo podporo pri soočanju z umiranjem in minljivostjo ter v procesu žalovanja. Sočutna točka bo deluje vsak prvi delovni ponedeljek v mesecu v VDC Zasavje v Zagorju. Več si preberite na Brezplačno svetovanje v Zagorju.


Galerija Medija

Slikarska kolonija Izlake – Zagorje

V galeriji Medija v Vili Medea  je odprta razstava slik, ki so jih ustvarjali udeleženci na druženju na jubilejni, 60. slikarski koloniji Izlake – Zagorje. Razstavljajo: Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba Italija), Sead Emrić (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Sheva Karni (obe Izrael), Sianxing Mao (Kitajska), Anja Jerčič Jakob, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi Slovenija). Razstava bo odprta do 5. februarja 2024.


Delavski dom Zagorje

Art Kum

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje je odprta likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah.

Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Foto klub Hrastnik

V Hočijevi galeriji v Delavskem domu Hrastnik je na ogled skupinska klubska razstava članic in članov Foto kluba Hrastnik ob 90 letnici kluba. Razstavljajo: Ciril Bec, Hana Biderman, Jernej Biderman, Tomaž Gnus, Miloš Hudarin, Matjaž Kirn, Armand Meterc, Maja Rozman, Gregor Slemenšek, Vid Stopa, Simon Tanšek, Milan Tarlač, Andrej Zdovc, Jure Zupanek in Vinko Žagar. Razstava je na ogled vsak delovni dan do 5. decembra od 17. do 19. ure.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 2023. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.


Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje

Humanitarna akcija

V Knjižnici Toneta Seliškarja poteka od 22. novembra do 18. decembra humanitarna akcija. V sodelovanju z Rdečim križem Sloveniji – Območnim združenjem Trbovlje zbirajo drobne sladke pozornosti, hrano z daljšim rokom uporabe za trboveljske otroke in njihove družine. Veseli bodo tudi prostovoljnih denarnih prispevkov.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v decembru na ogled razstava osnovnošolskih likovnih del z rudarskega natečaja RMED.

V knjižnici v Kisovcu je decembra na ogled razstava likovnih del Jane Borštnar, članice skupine Liki.

V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik je na ogled razstava fotografij člana Foto kluba Hrastnik Milana Tarlaća z naslovom Provansa. Razstava bo na ogled do 20. januarja 2024.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si


Anton Sovre

Na današnji dan se je leta 1885 v Šavni peči rodil slovenski filolog in prevajalec Anton Sovre, ki velja za največjega slovenskega prevajalca antičnih grških del. Imel je prirojen posluh za jezik in veliko spoštovanje do antične kulture. Po njem je dobila ime Sovretova nagrada, najvišje slovensko priznanje za književne prevajalce, ki jo od leta 1964 podeljuje Društvo slovenskih književnih prevajalcev. Anton Sovre je umrl 1. maja leta 1963 v Ljubljani, kjer je tudi pokopan, star 77 let. Na grob so mu vklesali Pindarove verze, ki jih je prevajal na večer pred svojo smrtjo.


Svetovni dnevi

Za danes na našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni. Če pa veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKljučno načelo št. 4: Samoraziskovanje
Naslednji članekNa današnji dan: Anton Sovre