sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Ključno načelo št. 23: Smisel življenja (2)

Tokrat sledi še zadnje od štirih združenih načel, ki govorijo o smislu življenja. O čem torej govorijo ta štiri načela smisla žviljenja? Kot sem napisal v prejšnjem delu, gre za splošna in obsežna načela, ki vam pomagajo določiti, kaj početi v svojem življenju.

Zadnje, četrto načelo, ki opisuje

SMISEL ŽIVLJENJA,

govori o zaznavanju lepote življenja.

4. načelo smisla življenja
Ste opazili, kako lepo je življenje? Seveda obstaja tudi spekter lepote. In lepoto je zelo lahko opaziti, ko greste v muzej in si ogledate lepo Picassovo sliko ali pa v Triglavskem nacionalnem parku, kjer uživate v čudovitih gorah, drevesih in sončnem zahodu.

Čudovito je. Ampak to je lepota, ki jo je enostavno opaziti.

Kaj pa lepoto življenja, najbolj običajnih, vsakdanjih stvari? Ali lahko vidite lepoto svojega telesa, svojih rok? Opazite lepoto na steni? Lahko zaznate lepoto zaslona, mize, svetilke, preproge, sobe, družbe človeštva in celo lepoto grdih stvari?

Če dobro pomislite, je to bistvo dobrega življenja. Živeti najboljše možno življenje v resnici ni nič drugega kot ves čas videti lepoto povsod in se je zavedati.

Ampak to sposobnost je treba izuriti. Ker vas je družba naučila, da ste obsojajoči. Da izbirate in se odločate, da ne marate grdih stvari, ampak samo 1 % celotnega spektra vseh teh stvari, ki jih lahko občudujete.

Za to pa morate svojemu egu vzeti vajeti iz rok.

Ta noče videti in občudovati lepote vsega. Hoče izbirati, zato se morate izuriti, da se boste znali predati in sprejemati vse več lepote. Tako, da ne bo več dneva, ko bi lahko šli kar mimo, ali se samo vrteli v začaranem krogu – se hodili v službo štempljat, šteli ure in denar, opravljali službo, skrbeli za otroke, kuhali, a bi bili slepi za vse navedeno.

Tega vas naučita pozorno opazovanje in meditacija. Naučita vas zaznavanja lepote najbolj preprostih stvari. Kot če pogledate svoje roke in vidite izjemno lepoto v njihovi zasnovi in delovanju.

Ure in ure lahko sedite in občudujete svoje roke. Ampak to šele po ogromno urah urjenja, ki ga ne dobite z video igrami in Netflix-om.

In to ne bo lahko. Potrebovali boste leta, da se odvadite video iger in ‘Netflix diete’, da boste sposobni videti lepoto v takih preprostih stvari.

. . .

Normalna, povprečna oseba v pasjih iztrebkih ne vidi nobene lepote. Vi pa morate usvojiti način, kako v tem videti lepoto. Vaša naloga je, karkoli je potrebno, da v tem zaznate lepoto. To naj postane eden od vaših življenjskih ciljev.

Se sliši smešno, kajne? Ampak, dokler tega ne razumete, ste sami sebi problem, ki ga nočete odpraviti.

Ravno včeraj sem se pozno zvečer vozil po mestu in opazoval luči. Po navadi med tako mirno vožnjo opazujem luči in premišljujem. Po mestu sem naredil kar nekaj krogov.

Naenkrat pa nekdo, brez da bi pogledal, s parkirišča zapelje predme na cesto. Lahkomiselnost voznika me je malce razburila, pa sem pomislil: “Tako lepa mirna vožnja, pa me mora nekdo prekiniti in tako brezobrazno izsiliti prednost.”

Sočasno pa sem se spomnil, da lahko na situacijo pogledam tudi bolj pozitivno. Nekdo je zapeljal na cesto in jaz sem pravočasno zmanjšal hitrost in preprečil morebitno nesrečo. Kaj NI lepega v tem?

Tako lahko, namesto, da bi besnel in ošteval voznika, na to pogledam bolj pozitivno in se prijetno nasmehnem. Ko je voznik odpeljal, se mi je nasmehnil nazaj in mi v zahvalo pomahal.

Je sploh pomembno, zakaj je zapeljal na cesto? Komu? Mojem egu, da bo lahko delal nespametne zaključke in se naslajal nad domnevno nizko inteligenco voznika?

Ta moja sprememba v zaznavi in oceni dogodka je spremenila situacijo in celotno izkušnjo.

In zato morate postati dobri v tem. Da to počnete ves čas in v vedno težjih situacijah. Saj veste, da je v težjih situacijah, ki lahko vplivajo na vaše preživetje, zelo težko najti kaj lepega. Ampak prav zato se največ velikih pozitivnih stvari zgodi ravno v takšnih čustveno nabitih trenutkih.

Navsezadnje pa s tem pomagate tudi drugim na stvari gledati bolj pozitivno. Drugi voznik lahko v odsotnosti lastnega ega ali strahu celo ugotovi, da ga je nekaj polomil in se iz tega lahko kaj nauči. V nasprotnem primeru pa hupanje, zmerjanje in ne vem kaj še, celotno situacijo VEDNO samo poslabša.

Zato sta pozitivni vidik in sposobnost zaznavanja lepote tako pomembna.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Isti avtor