Naslednje temeljno načelo pravi, da je treba vse postaviti pod vprašaj. Nobena ideja ni tako sveta, da o njej ne bi smeli dvomiti. Pravzaprav je treba v vse, kar velja za sveto, dvomiti še bolj. Dvojno, trojno.

Dvomite zlasti o najbolj očitnih stvareh. O stvareh, ob katerih bodo ljudje pomislili, da ste nori, ker dvomite vanje. Dvomite v to. Dvomite, ali svet sploh obstaja. Podvomite, če vi sploh obstajate. Podvomite v vse.

Naslednje temeljno načelo je torej:

dvomite v vse.

Bolj ko dvomite v temelje, bolje je. Še zlasti dvomite v vse domneve. Kakšne so predpostavke tega znanstvenega modela, onega filozofskega sistema? Kakšne so predpostavke duhovnega učitelja?

Postati morate mojstri v odkrivanju predpostavk in dvomljenju vanje. In seveda, dvomiti morate v vse svoje predpostavke in ideje. Torej, da niste skeptični samo navzven, ampak še bolj navznoter.

Dvomite v vsako učenje, v vse kar je tu napisano.

Pazite pa, da to ne postane vaše orožje, s katerim boste zgolj samo dvomili v vse, breme razumevanja in dokazovanja stvari pa prelagali na druge.

Dvomiti morate tako, da vedno sami prevzemate breme in odgovornost za odkrivanje resnice.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekIz starega v novo: dr. Špela Režun
Naslednji članekDanes dogaja