Še ena stvar, ki jo pri svojem delu nenehno poudarjam – ali res razumete, kaj se dogaja na krovnem nivoju? Vas to ne zanima bolj kot vse tehnične podrobnosti?

Lastnost, ki jo štejem med svoje najpomembnejše prednosti, je razmišljanje v širši perspektivi (big picture thinking). Naslednje temeljno načelo je torej

‘širše razmišljanje je pomembnejše od tehničnega znanja’

in ima vedno prednost pri odločanju.

Tehnične podrobnosti so moja šibkejša stran, pravzaprav kar slabost. In včasih, ko predstavljam kako vsebino ali pojasnjujem neko temo, lahko s tehničnimi podrobnostmi vse zamočim oziroma popolnoma zgrešim bistvo.

Pa vendar me to ne skrbi preveč, saj sem (vse bolj) osredotočen na širšo sliko. To pa v glavnem zato, ker sem v mladosti pogosto videl prav nasprotno.

Vse okoli sebe, vključno z učitelji, družbo, kulturo na splošno, profesorji in drugimi strokovnjaki.

Vsi so bili tako osredotočeni na specializirano tehnično znanje. Vse skupaj pa niso znali povezati v širšo sliko. Zaradi tega menim, da večina ves čas krmari v napačno smer.

Lahko premorete vse tehnično znanje in ste najboljši strokovnjak na svojem področju. Vendar, če ne nimate pojma o širši sliki, bo vaše življenje v najboljšem primeru povprečno in zelo neusklajeno.

Če vidite širšo sliko in ste osredotočeni nanjo, za tehnične podrobnosti ne rabite zapravljati preveč časa ali energije. Ni tako pomembno, če se tu ali tam zmotite v nekaj tehničnih podrobnostih.

Širša slika, kot v primeru petinšestdeset načel, da razmislite o načelih za dobro življenje. Tu gre za precej širšo perspektivo. Ob upoštevanju teh bi morali pri ustvarjanju dobrega življenja zelo napredovati.

Če boste le premišljeno (in ne slepo) upoštevali ta načela.

Bodite pozorni, da ta načela niso odvisna od nikakršnega tehničnega znanja. Gre za ideje širše perspektive.

> 65 KLJUČNIH NAČEL, KAKO živeti dobro <

Borut Kmetič

Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam pomagam iskati strateške rešitve in izboljšati njihovo poslovanje, predvsem na zgoraj navedenih področjih. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekPriznanje TZS prejela Eli Ceglar
Naslednji članekNa današnji dan: Janez Knez