Danes je mednarodni dan otroka in mednarodni dan industrializacije Afrike. Na današnji dan sta se rodila dva Trboveljčana, ki sta zaznamovala slovensko košarkarsko zgodovino: košarkarica Polona Dornik in košarkarski trener Damir Grgić.

Današnji ponedeljek bo v Zasavju precej zanimiv. Danes se pričenja teden slovenskih knjižnic, zato bo cel teden precej dejavnosti v zasavskih knjižnicah. Kakšni posebnih prireditev ni predvidenih, se pa obeta kopica rednih ponedeljkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 20. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo zjutraj in dopoldne ponekod v notranjosti megleno. Zvečer bo na jugozahodu začelo rahlo deževati. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15 °C. Ponoči se bodo padavine v južni in jugozahodni Sloveniji okrepile in se do jutra razširile tudi nad osrednjo in vzhodno Slovenijo. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8 °C.

Jutri dopoldne bo dež povečini ponehal, popoldne se bo oblačnost trgala. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 10 °C. V sredo bo večinoma sončno. Pihal bo severovzhodnik. V četrtek bo pretežno jasno.


 

Ceste

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Podstrana, od 8.30 do 14. ure pa iz TP Šklendrovec, izvod Pikelj, Dornik  (nadzorništvo  Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Občina Trbovlje

English Corner MC ZoS

Vsak ponedeljek od 10. do 11. ure pripravljajo v MC ZoS English Corner (Angleški kotiček). »Ste bili kdaj na počitnicah v drugi državi in ste imeli težave pri naročanju kave? Potem je Angleški kotiček prava aktivnost za vaš prosti čas. Vsak ponedeljek boste imeli priložnost izboljšati svoje znanje angleščine. Tako bodo vaša nadaljnja potovanja lahkotnejša,« pravijo organizatorji.


ZLU

Angleške urice za začetnike

Vsak ponedeljek ob 9. uri Zasavska ljudska univerza pripravlja angleške urice za začetnike v svojih prostorih v Zagorju. »Pridružite se nam pri prijetnem druženju v sproščenem okolju, kjer se učimo angleščine od začetka. Delavnice so primerne za vse generacije, saj se osredotočamo na osnovne jezikovne veščine. Ne glede na vašo starost ali predhodno znanje boste pri nas našli priložnost za učenje angleškega jezika. Skupaj bomo raziskovali osnovno slovnico, besedišče in komunikacijske veščine, medtem ko se bomo zabavali in vzpostavljali nove prijateljske stike. Pridružite se nam in začnite graditi svojo pot v svet angleškega jezika!« sporočajo organizatorji.


Galerija Medija Zagorje

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek, Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Art Kum

Danes bo ob 18. uri v avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje odprtje likovne razstave Art Kum 2023. Razstavljali bodo Bogdan Barovič, Jože Potokar Cvrčo, Milan Razgoršek, Vida Praznik, Nevenka Flajs, Severina Trošt Šprogar, Stanka Bantan, Robert Hiršl, Lojze Adamlje, Jure Crnkovič, Nina Gole, Vukašin Šobot, Lojze Kališnik, Nena Bedek, Vili Lamovšek, Janez Mišo Knez, Tadej Gulič, Benjamin Kreže, Vesna Lenič Kreže, Zdravko Dolinšek. Razstava bo na ogled do 13. decembra.

 


Delavski dom Trbovlje

Razstava Pričevanje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta slikarsko razstave Pričevanje. Bogdan Barovič razstavlja slike, ki spregovorijo o pričakovanjih in njihovem odsevu.

Bogdan Barovič, letnik 1955. je bralec, recitator, amaterski igralec, radijec, novinar, literat, slikar samouk. Vse življenje išče poti za ohranitev kulture, za polaganje svojega kamenčka v mozaik slovenske umetnosti. Vsako leto razstavlja v svojem rojstnem kraju Trbovlje v eni najlepših kulturnih ustanov v Sloveniji, v Delavskem domu Trbovlje. Razstava Pričevanja bo na ogled do 26. novembra. Galerija je v novembru odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah.

Danes je galerija odprta od 17. do 19. ure.


Knjižnica Antona Sovreta

Razstava stripov

Danes bodo v knjižnici postavili na ogled razstavo stripovske zbirke Hrastničana Boštjana Božiča.

Ob tednu slovenskih knjižnic bo danes možnost brezplačne članarine za novo vpisane uporabnike. Vsak obiskovalec knjižnice prejme v dar knjigo.

Ob 10. uri bodo pripravili izobraževanje za uporabnike E.viri in podatkovne zbirke v knjižnici.


Knjižnica Toneta Seliškarja

Izdelava brošk

Danes ob 16. uri bodo v Knjižnici Toneta Seliškarja pripravili v čitalnici knjižnice skupaj z VDC Zasavje delavnico izdelave brošk iz recikliranega jeansa. Pod mentorstvom zaposlenih in uporabnikov VDC Zasavje bodo izdelovali vsak svojo broško.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Bralni krožek

Danes ob 18.30 bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča pripravili srečanje članic bralnega krožka.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Polona Dornik

Na današnji dan leta 1062 se je v Trbovljah rodila Polona Dornik, izjemna slovenska košarkarica. Igrala je v ljubljanskih klubih KK Olimpija in ŽKK Ježica. Kot članica jugoslovanske ženske košarkarske ekipe je nastopila na poletnih olimpijskih igrah 1984 v Los Angelesu ter na poletnih olimpijskih igrah 1988 v Seulu, kjer je z ekipo Jugoslavije osvojila srebrno medaljo. Osvojila je še dve medalji na evropskih prvenstvih, bronasto medaljo leta 1980 (Banja luka) in srebrno medaljo leta 1987 (Cadiz). Leta 2017 je bila sprejeta v Hram slovenskih športnih junakov.


Damir Grgić

Na današnji dan se je leta 1979 v Trbovljah, kjer prebiva še danes, rodil slovenski košarkarski trener Damir Grgić. Damir je vodil slovensko žensko košarkarsko reprezentanco od leta 2014 do leta 2021, med drugim je dekleta trikrat zapored popeljal na Eurobasket. Sicer pa izjemno uspešno vodi žensko ekipo celjskega košarkarskega kluba, kjer daje veliko priložnost za košarkarski razvoj tudi najboljšim zasavskim košarkaricam.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan industrializacije Afrike

V okviru drugega industrijsko razvojnega desetletja za Afriko je Generalna skupščina 22. decembra leta 1989 20. november določila za dan industrializacije Afrike. S tem dejanjem je hotela spodbuditi mednarodno skupnost k industrializaciji Afrike.


Mednarodni dan otroka

Leta 1954 je Generalna skupščina predlagala, da države ustanovijo univerzalni dan otroka, ki naj bi se ga praznovalo vsako leto in z njim pozivalo k blaginji za otroke vsega sveta. 20. november zaznamuje dan, na katerega je leta 1959 Generalna skupščina sprejela Deklaracijo o otrokovih pravicah in leta 1989 Konvencijo o otrokovih pravicah.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Janez Knez
Naslednji članekPlešejo po svoje