Petega oktobra vsako leto obeležujemo svetovni oziroma mednarodni dan učiteljev. Tudi v Zasavju imamo nekaj takšnih, ki s svojo inovativnostjo in predanostjo premikajo meje mogočega.

Svetovni dan učiteljev je UNESCO razglasil na Mednarodni konferenci o izobraževanju v Ženevi leta 1993. Dan obeležujemo v spomin na 5. oktober 1966, ko sta v Parizu UNESCO in Mednarodna organizacija za delo sprejela Priporočila o položaju učiteljev, ki veljajo še danes.

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je bilo v šolskem letu 2018/2019 v izobraževalnih ustanovah od vrtcev do ustanov za terciarno izobrazbo zaposlenih preko 43.000 učiteljic in učiteljev in drugih strokovnih delavcev na področju vzgoje in izobraževanja. V vseh vrstah izobraževalnih institucij, razen v višješolskem in visokošolskem izobraževanju, so na učiteljskih oziroma vzgojiteljskih mestih prevladovale ženske. Največ učiteljev je bilo starih med 30 in 49 let.

Izjemni zasavski učitelji

V Zasavju učiteljice in učitelji izobražujejo otroke na osmih osnovnih in treh srednjih šolah. V vsakem poklicu obstajajo osebe, ki zaradi svoje zagnanosti in odnosa blestijo in takšnih učiteljev pri nas ne manjka. Predstavljamo štiri učiteljice in učitelja, o katerih smo na straneh časopisa Savus in na spletni strani Savus.si največkrat pisali.

Foto: osebni arhiv

Nina Jelen piše pesmice, s katerimi otroke pogosto pospremi ob začetku počitnic ali šolskega leta, skeče in muzikale. Je avtorica knjige Ženičke in strički za daljnimi grički, ki govori o neprijetnih posledicah, ki jih ima lahko objavljanje intimnih podatkov na spletu. Za svoje delo je prejela že številna priznanja, med drugim letos priznanje Obetavna zasavska osebnost leta, ki ji ga je podelil UO Akademije Zasavc leta. Pred dnevi je dobila tudi nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva.

Foto: arhiv Savus

Marjetka Bizjak je v učiteljski poklic stopila leta 1982, zdaj pa že skoraj dve desetletji vodi Srednjo tehniško in poklicno šolo v Trbovljah. Leta 2017 ji je Občina Trbovlje podelila naziv častna občanka, istega leta je bila med kandidati za Zasavko leta 2016. Poleg ravnateljevanja je dejavna tudi na številnih drugih področjih šolstva.

 

Foto: Branko Klančar

Gašper Ovnik je drugi učitelj, ki je bil nominiran za Zasavca leta 2016 in ki je na koncu ta naziv tudi dobil. Ovnik poučuje športno vzgojo na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Trbovljah. Med svojimi učenci izredno priljubljeni učitelj se ponaša tudi z nadimkom kralj ulične košarke, saj je v tem športu večkrat postal državni prvak, leta 2016 pa tudi evropski. Istega leta je s slovensko reprezentanco osvojil tudi bron na svetovnem prvenstvu.

Foto: osebni arhiv

Tina Šantej je še ena izmed učiteljev, nominiranih za Zasavko oziroma Zasavca leta. Nominirana je bila za Zasavko leta 2018, po tem, ko je bila v izboru revije Ona izbrana za najboljšo učiteljico v šolskem letu 2017/2018. Kot je povedala, so ji to presenečenje zakuhali ravno njeni učenci na OŠ Narodnega heroja Rajka v Hrastniku, kjer poučuje zgodovino.

 

Foto: osebni arhiv

Fanči Moljk je ambasadorka Zasavja in eden najradovednejših fotografskih objektivov daleč naokoli. Upokojena učiteljica telesne vzgoje in slovenščine je v osnovno šolo na Dolu pri Hrastniku pripeljala hokej, rokomet in tek na smučeh, urejala je šolsko glasilo in napisala knjigo Vesela šola slovenščine. Kljub temu, da je v pokoju, še vedno poučuje – na svojem rodnem Dolu uči jogo. Za njeno dolgoletno udejstvovanje na različnih področjih ji je upravni odbor Akademije Zasavc leta letos podelil Priznanje za življenjsko delo.

Martina Drobne