Simptome prehlada si lahko lajšamo tudi s homeopatijo. Homeopatski pristop je zdravljenje podobnega s podobnim (torej če imamo simptome podobne tistim, ko režemo čebulo, uporabimo torej Allium cepa – »homeopatsko čebulo«).

Pripravke načeloma lahko uživajo tudi nosečnice in doječe matere. Vseeno pa svetujemo posvet.

Pri nekaterih pripravkih je navedeno, da so za prvo fazo prehlada – ne odlašajte in ne čakajte, kako se bo prehlad odvijal, ker lahko zamudite prvo fazo in pripravke, ki bi lahko preprečili nadaljnje zaplete prehlada.

Aconitum – za prvo fazo prehlada (prvih 24 ur). Simptomi nastopijo nenadoma, po izpostavljanju hladnemu, suhemu vremenu. Suh kašelj, lahko visoka vročina, suha koža in sluznice, občutljiv na svetlobo. Bolnik je anksiozen in nemiren. Voden izcedek iz nosu, bolnik je zmerno žejen. Ko se bolnik začne znojiti, se svetuje prehod na Belladono.

Belladona – visoka temperatura, ki se pojavi nenadoma. Za prvo fazo prehlada. Bolnik je rdeč v lica, ima hladne ekstremitete, oddaja toploto, ima utripajoče bolečine (glavobol), oči so občutljive na svetlobo, moti ga hrup in želi ležati sam, v miru. Bolnik je zelo žejen.

Ferrum phosphoricum – za začetno fazo prehlada. V tem primeru pa se prehlad razvija počasi in konstantno. Temperatura ni tako visoka kot pri Belladoni ali Aconitumu. Na obrazu opazimo izmenično bledico in rdečico. Bolnik je utrujen. Temperatura niha tekom prehlada.

Allium cepa – simptomi so podobni tistim, ko režemo čebulo: obilen, voden izcedek iz oči in nosu. Pogosto je zabita vsaj ena nosnica. Voden izcedek pri brisanju iritira okolico nosu in zgornjo ustnico. Izboljšanje na svežem zraku.

Euphrasia – obilen, pekoč, iritirajoč voden izcedek iz oči, ne pa iz nosu (ravno nasprotno Allium cepa)

Pulsatilla – bolnik ni žejen, spremenljivega razpoloženja, željan družbe. Lahko je jokajoč. Simptomi se izboljšajo na svežem zraku. Kot specifični simptom so vodene oči z gostim rumenim izcedkom zjutraj. Bolnik ima neiritirajoč gost rumeno- zelen izcedek iz nosu, izguba voha, suhe in razpokane ustnice.

Gelsemium – indikacija je prehlad, ki nastopi zaradi psihične ali fizične izčrpanosti. Značilna je splošna utrujenost, glavobol, ki se začne v zatilju in se širi čez glavo na oči – občutek težkih oči. Temperatura konstantno raste.

Nux vomica – bolnik je zelo razdražljiv, ker bolezen moti njegove vsakodnevne opravke. Simptomi se poslabšajo na toplem. Pogosto se prehlad začne: zjutraj kihanje, sledi tekoč izcedek iz nosu, zvečer se nos zamaši.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.