Svet je težak, poln tekmovalnosti. Za svoje otroke želimo, da se nanj pripravijo. Še več, želimo, da so v njem uspešni. Zato jih spodbujamo in jim nastavljamo razne izzive. Tako se razvije sposobna, odporna in nadarjena oseba, ki bo kos vsemu, kar ji bosta prihodnost in usoda namenili.

Foto Rainer Maiores s Pixabay 

Takšno razmišljanje  je ustrezno … do neke mere. Čeprav je res, da se trudimo vzgojiti odrasle ljudi, jih ne smemo prikrajšati za tako lepo in edinstveno obdobje, kot je otroštvo.

‘Nikoli nisem bil fantek’ je nekaj najbolj patetičnega, kar lahko otrok za svoje otroštvo očita očetu, je zapisal filozof W. L. Courtney. In prav je imel.

Od svojih otrok verjetno ne bi radi nekoč slišali, da jih niste pripravil na šolo ali življenje. Verjetno bi vas sesulo, če bi vam rekli, da jim niste dovolili biti otroci. Ker ste preveč pritiskali. Ker ste bili preveč resni, prezahtevni. Ker ste preveč delali ali, ker ste jih prezgodaj izpostavili različnim preizkušnjam.

Stari rek pravi, da mladi zapravijo svojo mladost. Morda je res tako … ampak ta mladost je njihova. Ne vaša.

Ne kradite jim otroštva. Pripravite jih na odraslost, vendar jim dovolite, da so otroci, dokler so lahko.

(Povzeto po Ryanu Holidayu)

Barbara Vodeb

 

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatim izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb