Včeraj sem začel gledati serijo House of Dragon, ter občudoval kralja in njegove zavidljive ugodnosti. Vedno polna miza, vsi morajo upoštevati njegove odločitve, ves čas mora biti poročen in imeti dovolj potomcev. Ko mu je žena po rojstvu toliko otrok zbolela in pri naslednjem porodu omagala, si je moral izbrati novo mlado spremljevalko.

Lahko imate (samo) vse! Foto Astrid SchmidPixabay

Je res, da ima nek izbranec take privilegije brez protivrednosti? Tako neravnovesje v naravi ne more obsta(ja)ti.

Vse to dobi povsem drug vidik, če je tip prisoten ‘s svojo kožo v igri‘ in za posledice svojih odločitev odgovarja. Te pogosto niso enostavne. Za večino stvari, ki mu jih svetujejo drugi, on nastavlja glavo in nosi odgovornost.

Na primer, za voljo novorojenca, prvega sina, se je moral odločiti, da žena, ki jo je res ljubil, pri porodu umre. Da bi rešil sina, prestolonaslednika, je moral žrtvovati ženo.

Ob tem sem razmišljal, kako si včasih, predvsem v dobi FaceBooka, želimo lepote in razkošja, ki ga drugi objavljajo na svojih profilih. In dejansko sem prepričan, da imamo lahko vse, kar imajo drugi. Manjša težavica je le v tem, da lahko vzamemo izključno samo vse – celoten paket.

Za tem, kar vidimo objavljeno, je še kopica povezanih stvari, ki pa niso primerne ali zanimive za objavo. Še vedno sem trdno prepričan v dve stvari in sicer, da ‘Vsak od nas mora nositi svoj križ‘, ter da ‘Zastonj kosilo ne obstaja‘.

In vse lahko dobimo; ampak izključno vse. Ne samo en lepši, objavljeni del celote. Marsikdo izmed nas bi si verjetno želel biti Primož Roglič. Dvomim pa, da bi si kdo želel biti v njegovi koži, ko je moral končati kariero smučarskega skakalca in vso energijo s precejšnjim tveganjem vložiti v novo, zelo tvegano možnost.

Marsikdo od nas kralja iz zgoraj omenjene serije vidi v zavidanja vredni vlogi, ko se ‘mora’ poročati z brhkimi mladenkami in poskrbeti za čim več svojih potomcev. Dvomim pa, da bi kdo bil pripravljen držati ženo za roko, ji zreti v oči in jo tolažiti ob tem, ko se je sam odločil, da je ne rešijo, ampak ji razparajo trebuh in rešijo sina, ki ga bo lahko nasledil. Ob tem, da je nekaj minut kasneje še ta umrl.

V neki ameriški parodiji (‘Zgodovina sveta‘, 1981) je ‘zadovoljni’ kralj večkrat v filmu bahavo ponovil: “Dobro je biti kralj.”

Kaj pa vem. Vsak mora nositi svoj križ, zastonj kosilo ne obstaja. In če vse vesolje res stremi k ravnovesju, v njegovem primeru visoki pozitivni odkloni zahtevajo nizke negativne proti-odklone, da se to uskladi z gibanjem vsega vesolja.

Naučite se ljubiti in spoštovati svoje življenje in pot. Vsi imamo vzpone in padce, vsak s svojimi izzivi. In smo točno tam, kjer moramo biti.

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject