V sredo, 15. marca, se je končalo ugibanje, koga so Zasavci in Zasavke okronali z nazivom Zasavc leta 2016. Tisti, ki so želeli vročo informacijo izvedeti iz prve roke, so se zvečer zbrali v Delavskem domu Trbovlje.
Na odru gledališke dvorane so se zvrstili vsi nominiranci. Prva je bila edina nominiranka, ravnateljica Srednje tehniške in poklicne šole Marjetka Bizjak, sledil ji je srebrni olimpijec Peter Kauzer, nato pilota Sašo Knez in Matevž Lenarčič in končno še ulični košarkar in učitelj športne vzgoje na Osnovni šoli Ivana Cankarja Gašper Ovnik. Z nominiranci sta se pogovarjala Marko Planinc in Tatjana Polanc Kolander. Pogovori so bili resni, smešni, predvsem pa zanimivi in so predstavljali nominirance, njihovo življenje in delo. Planinc je Petru Kauzerju dve vprašanji hudomušno zastavil kar v japonščini in portugalščini. Jezikovna pregrada, nerodno prevajanje spletnega prevajalnika in Kauzerjevo (neuspešno) ugibanje, kaj je Planinc pravzaprav hotel povedati, je v dvorani izzvalo valove smeha.

Še nekaj nagajivim trenutkom so bili priča zbrani v dvorani. Lenarčič je, na primer, na vprašanje, kaj mu je Zasavje dalo, v šali odgovoril z vsem dobro poznano kletvico, ki se začne na “m” in konča na “a”, vmes pa je “atkurb”. Ovnik je Petra Kauzerja preimenoval v Boruta, za kar se mu bo moral, sta se pošalila, na Olimpijskih igrah v Tokiu oddolžiti s sušijem.

Lenarčič, ki je obletel svet, je zbrane opomnil, da je to, da so se rodili v Zasavju, pravzaprav privilegij. “Srečo imamo. Lahko bi se rodili nekje v Siriji,” je povedal.

Besede pa niso imeli le nominiranci in njihova sogovornika. Zbrane je pozdravila županja Trbovelj Jasna Gabrič. Prireditev je suvereno povezovala Karmen Cestnik. Oder so nekajkrat prevzeli pevci in pevke Mešanega mladinskega pevskega zbora Gimnazije in ekonomske srednje šole Trbovlje, nekaj zgodb pa so z gibi svojih teles povedale tudi plesalke plesnega kluba Kattan. Da je lahko prireditev sploh stekla, so poleg nastopajočih, nominirancev in tistih, ki so v zaodrju skrbeli za nemoten potek, poskrbeli tudi sponzorji, Občina Trbovlje, Občina Hrastnik, Občina Zagorje ob Savi, Delavski dom Trbovlje, Steklarna Hrastnik, družba ETI Izlake, Zavarovalnica Triglav, Hilman Zagorje, Rudis Trbovlje, Bartec Varnost Zagorje, Zagorje gre naprej, Hiša domačih okusov Pr’ Čop, Je&gr Zagorje, Kovit projekti Trbovlje, IGM Zagorje in Območna gospodarska zbornica Zasavje.

Proti koncu večera oziroma njegovega uradnega dela je napočil trenutek, zaradi katerega so se Zasavci pravzaprav zbrali v dvorani. Predsednica Akademije Zasavc leta Ana Režun in lanski izbranec Simon Tanšek sta razglasila, koga so Zasavci in Zasavke skupaj z Akademijo izbrali za Zasavca leta 2016. Naziva se je razveselil kralj ulične košarke in tisti večer zasavskih src, Gašper Ovnik. Vsem drugim nominirancem je prisrčno segel v roko, stiskanje dlani in objemanje pa se je nadaljevalo tudi izven dvorane. “To je ena velika potrditev za udejstvovanje v tem, kar ljubiš,” je po prireditvi o svojem novem nazivu povedal Ovnik. Kako pa mu je bil všeč kariportret, ki ga je narisal njegov oče Jože Ovnik? “Kariportret sem čakal kar nekaj časa, a oče se je res izkazal,” je bil navdušen Ovnik. Na odru se je šalil, da je bil do pred kratkim edini Zasavc, ki še ni imel svojega kariportreta. Kariportret, oziroma portret v kombinaciji s karikaturo, so dobili vsi nominiranci, prav tako stekleno skulpturo mojstra Rada Kališnika.

S svojim novim kariportretom in stekleno skulpturo pod roko se je Zasavc leta 2016 naposled pomešal med množico, ki je nadaljevala z veselim trepljanjem po hrbtu, objemi in poljubčki. Teh bo gotovo deležen tudi jutri v službi, kjer ga bo pričakala, kot so ga že po vrnitvi iz Kitajske, množica njegovih učencev. “Nekaj bodo gotovo ušpičili,” je prepričan Ovnik. “Ne vem še, kaj, a nekaj bodo. Pustimo se presenetiti.”

Oglejte si tudi fotogalerijo s prireditve.

Martina Drobne

Prejšnji članekPremalo za zmago
Naslednji članekKdo bo dobil občinsko priznanje?