Sinoči so v čast svetovnemu dnevu učiteljev podelili nagrade Republike Slovenije za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju šolstva. Med prejemniki je, seveda, tudi Zasavka Nina Jelen, ki s svojim približevanjem informacijske tehnologije mladim na varen način, s svojimi knjigami, pesmicami, skeči, muzikali in še kaj navdušuje otroke in starše po vsej Sloveniji.

»Takole se najbrž počutijo tisti, ki prejmejo fensi filmsko nagrado (samo, da je tale še veliko, veliko bolj carska, ker vključuje otroke),« je sinoči prejemnica priznanja za izjemne dosežke na področju osnovnega šolstva Nina Jelen zapisala na svojem Facebook profilu in se hkrati zahvalila svojim bližnjim za podporo. Nino Jelen je za nagrado predlagal stanovski kolega Mladen Kopasić.

Nina Jelen za svoje delo dobiva številna priznanja. Leta 2015 je zmagala na natečaju informacijskega pooblaščenca za najboljšo učno uro o varnosti na spletu. Leta 2018 je zmagala v kategoriji Učitelj med več kot 600 udeleženci na mednarodnem tekmovanju Evropske komisije v projektu Better internet for kids. Marca ji je upravni odbor Akademije Zasavc leta podelil priznanje Obetavna zasavska osebnost leta. V juliju smo jo s kratkim pogovorom predstavili v časopisu Savus, pogovarjali pa smo se tudi o pasteh, ki na otroke prežijo na spletu.

Odbor za podeljevanje nagrad RS na področju šolstva je v obrazložitvi zapisal: »Nina Jelen vsakodnevno dokazuje, da je bila poklicana za učiteljico. Neutrudno širi svojo ustvarjalno prakso, ljubezen do poklica in ljubezen do otrok. S svojimi učenci ustvarja in dela čisto nove in drugačne stvari, s katerimi dosega odmevne rezultate tako v Sloveniji kot v tujini. /…/. Nina Jelen z učenci in za učence resnično ustvarja lepši svet.«

Poleg Nine Jelen so nagrade prejeli še Društvo Bravo (za izjemne dosežke na področju otrok s posebnimi potrebami), Katja Gruber (za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva), Branka Kovaček (za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje), Maja Ahačič (za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva), Marjana Kolenko (nagrada za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva), Mojca Dimec (za izjemne dosežke na področju srednjega šolstva), Lidija Golc (za življenjsko delo na področju srednjega šolstva), dr. Igor Saksida (za izjemne dosežke na področju visokega šolstva), dr. Boris Aberšek (nagrada za življenjsko delo na področju visokega šolstva) in dr. Bojan Dekleva (za življenjsko delo na področju visokega šolstva). Nagrade sta podelila minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernej Pikalo in predsednica Odbora za podeljevanje nagrad Republike Slovenije na področju šolstva dr. Ljubica Marjanovič Umek.

MD

Foto: arhiv MIZ/Tit Košir