Varstveno delovni center Zasavje je letos v sodelovanju z Združenjem Europa Donna Slovenija že osmič zapored organiziral Tek in hojo za upanje. Kot je že v navadi, je prireditev potekala 1. oktobra v zagorskem Evroparku. Na prireditvi so zbirali prostovoljne prispevke za rehabilitacijsko mizo.

Dogodek so organizirali v okviru rožnatega oktobra, ki je mesec boja proti raku na dojkah. V želji po ozaveščanju o tej bolezni so tako eno od dreves v Evroparku že tradicionalno oblekli v roza pletenino.

Prireditve se je udeležilo več kot 1500 ljudi iz 30 organizacij. S prostovoljnimi prispevki so, kot je povedala direktorica VDC Zagorje ob Savi dr. Špela Režun, zbrali 800 evrov, 1000 evrov, kolikor še potrebujejo za nakup rehabilitacijske mize Bobath, pa bo donirala Občina Zagorje. Otroci so se županu Zagorja Matjažu Švaganu zahvalili tudi za igrala za otroke s posebnimi potrebami.

Po prireditvi se je več kot 350 uporabnikov, svojcev in zaposlenih v VDC zbralo na druženju, ki sta ga obiskala tudi sekretarka na Ministrstvu za zdravje Klavdija Kobal Štraus in poslanec Boris Doblekar.

Dan je prinesel tudi višje prejemke za varovance, ki potrebujejo zdravstvene storitve. S 1. oktobrom so stanovalci VDC Zasavje, ki potrebujejo zdravstvene storitve, namreč začeli prejemati 17,35 evra na oskrbni dan, kar pomeni, da bodo lahko prejemali vse potrebne zdravstvene storitve, tako kot v ostalih zavodih po Sloveniji.

Savus

Foto: Matej Strgaršek, Špela Režun, Domen Pociecha, Ksenija Levičar, arhiv VDC