Čistilne akcije v Trbovljah se je v soboto, 30. marca, po prvih ocenah udeležilo okrog 1700 ljudi. Zbrali so nekaj manj kot šest ton odpadkov, kar je skoraj tona več kot leto poprej.

»Ob tem je treba poudariti,« pravi Maja Kovač z občine Trbovlje, »da to niso odpadki, ki so nastali v preteklem letu, od zadnje čistilne akcije, ampak gre tudi za odpadke, ki jih v preteklih čistilnih akcijah nismo uspeli pobrati.«

Velik delež pobranih odpadkov so letos predstavljali kosovni odpadki, pa tudi plastična embalaža, pločevinke in lončki za kavo, kakršne prodajajo na bencinskih črpalkah. Pobrane odpadke so prostovoljci naložili v vreče in jih pustili ob cesti, kjer jih bo oziroma jih je že pobrala Komunala Trbovlje.

Na občini so ponosni na občane, ki so pokazali več samoiniciativnosti pri udeležbi čistilne akcije kot leta poprej. »Ko smo začeli s čistilno akcijo, so se v glavnem vključevali javni zavodi, podjetja, krajevne skupnosti,« pojasnjuje Kovač, »zdaj pa že sami občani pridejo do nas in izrazijo željo, da bi sodelovali pri čiščenju.« Tudi izven čistilnih akcij občina hrani material, ki je ostal od akcije (rokavice, vrečke), in ga odstopi občanom, ki želijo izvesti svojo čistilno akcijo.

Sicer pa v Trbovljah izvajajo tudi preventivo, da bi bilo odpadkov čimmanj. Občina je, na primer, lani ob občinskem prazniku v park povabila prvo triado osnovnošolcev, ki so prejeli posode za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Tovrstne akcije ozaveščanja predvsem najmlajših so učinkovite, opažajo na občini, kar je razvidno tudi iz dejstva, da se najmlajši čistilnih akcij množično udeležujejo.

MD

Foto: arhiv Občine Trbovlje