ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Dan reformacije

Od leta 1992 dalje v Sloveniji na današnji dan praznujemo dan reformacije, ki je državni praznik in dela prost dan. Na ta dan se spominjamo reformacije – verskega, političnega in kulturnega gibanja v 16. stoletju. Obeležujemo tudi začetek slovenskega knjižnega jezika. V tem času sta namreč nastali prvi knjigi v slovenskem jeziku – Abecednik in Katekizem, ki ju je napisal Primož Trubar.

Reformacija kot versko, kulturno in politično gibanje se je začela 31. oktobra leta 1517, ko je nemški menih in profesor za biblijsko teologijo Martin Luther na vrata cerkve v Wittenbergu obesil 95 tez, v katerih je zahteval prenovo katoliške cerkve. Ena od njegovih zahtev je bila, da se vsem omogoči branje Svetega pisma v maternem jeziku, kar je pomembno vplivalo na razvoj književnosti v mnogih jezikih, tudi na slovensko književnost.

Martin Luther je močno vplival na protestantskega duhovnika Primoža Trubarja, ki je leta 1550 napisal prvi dve knjigi v slovenskem jeziku – Abecednik in Katekizem, s čimer je slovenščina postala knjižni jezik. Pred tem namreč ni bilo samoumevno, da slovenščino javno govorimo, beremo in pišemo.

V Sloveniji ob dnevu reformacije vsako leto pripravijo državno proslavo. Sinoči so jo pripravili v Lendavi in posebej počastili 300 letnico rojstva Štefana Küzmiča, ki je Novo zavezo prevedel v prekmurščino. Slavnostna govornica je bila predsednica Republike Slovenije dr. Nataša Pirc Musar, ki je udeležence proslave v Prekmurju pozdravila z besedami: “”Fejst vesejla san, da té svéjtek – dén reformacije – gnes praznüvlem z vami.”  V svojem govoru je poudarila tudi pomen Prešernovega dela, ki je s pesmijo o miru napisal eno najlepših besedil himne na svetu: “Njegovi rokopisi so tudi med dokumenti, ki so predstavljeni na razstavi Spomin Slovenije in ki so jih pred nekaj dnevi predstavile vodilne slovenske kulturne ustanove v Narodnem muzeju Slovenije kot prvih deset pomnikov slovenske kulture in zgodovine za Unescov program Spomin sveta. Med njimi sta dva, ki se neposredno navezujeta na reformacijo v Sloveniji: pisma Primoža Trubarja in Dalmatinova Biblija.”

Savus

Foto: Wikipedia, Borut Živulovič


 

Previous article
Next article

Isti avtor