Nedavno je pri Založbi Ocean izšla slikanica z naslovom Strah me je zagorske avtorice Barbare Lekše.

Barbara Lekše, ki je diplomirala na Oddelku za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, dela kot profesorica likovne umetnosti na Osnovni šoli Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi. V prostem času ustvarja ilustrirane zgodbe za otroke in z njimi sodeluje na različnih natečajih. Tako je s slikanico Strah me je leta 2016 na 14. Mednarodnem natečaju za najboljšo otroško in mladinsko knjigo avstrijske mestne občine Schwanenstadt osvojila posebno nagrado žirije v kategoriji odraslih avtorjev. Že pred leti so na tem natečaju nagradili tudi njeni slikanici Čudovita novica in Kodra, ki sta pozneje prav tako izšli pri Založbi Ocean.

Ob izidu slikanice Strah me je, je avtorica povedala: »Včasih je dobro strahove komu zaupati ali jih izliti na papir, saj se takoj počutiš bolje. Nekaterih strahov pa se težko otreseš, kaj šele, da se z njimi spopadeš. No, tako je nastala slikanica, v kateri sem predstavila kar nekaj strašno strašnih strahov, in sicer v moji najljubši tehniki ustvarjanja – tehniki kolaža. Zgodba je zasnovana tako, da se kljub začetnemu temačnemu vzdušju in strahu ob koncu v svoji koži počutiš že kar dobro. Spremembo nakazujejo tudi barve, ki iz dolgočasnih temnih tonov preidejo v živahnejše in vesele. Mladim bralcem želim z zgodbo sporočiti, da ni treba biti super junak, ki ga ni ničesar strah, kajti strah je tu tudi zato, da nas včasih opomni na določene nevarnosti.«

Pri Založbi Ocean so slikanico obogatili z nasveti o tem, kako otrokom pomagati premagati opisne strahove, ki jih je staršem podala otroška psihoterapevtka Anja Kurent, prav tako Zagorjanka.

TPK

Foto: osebni arhiv