Člani društva RMED Srečno Zagorje so tretjega septembra 2021 pripravili že sedmo tradicionalno akcijo urejanja rudarskih obeležij. Od zadnjega urejanja rudarske poti je zaradi epidemije minilo že leto in pol, zato je bilo dela letos nekoliko več. Akcije se je udeležilo 16 članov društva.

V skupinah so najprej pregledali traso poti, obrezali veje, ki so omejevale prehod in na bolj nevarnih delih utrdili stopinje. Očistili so tudi prostore pred portali rovov, mimo katerih vodi rudarska pohodna in učna pot. In sicer uredili so portal Vinskega rova, okolico pred portalom Aleksandrovega rova v Toplicah, okolico lokomotive ob križišču pri Rudarskem muzeju v Kisovcu ter portala Zvezni prekop in Maksov rov.

Akcijo so zaključili na prireditvenem prostoru Pristan s pravo knapovsko malico.

»Rudarjenje je bilo v Zagorju poglavitna gospodarska panoga kar 250 let, zato je rudarsko tradicijo potrebno ohraniti v čim večji meri. Člani društva si prizadevamo ohranjati rudarska obeležja in skušamo skrbeti za njihovo urejenost. S tem želimo prispevati tudi k turističnemu razvoju mesta in občine Zagorje ob Savi,« pravijo v društvu RMED Srečno Zagorje.

Člani društva vsako leto ob občinskem prazniku pripravijo pohod po rudarski pohodni in učni poti, ki vodi mimo številnih rudarskih obeležij v Zagorju in Kisovcu, zato je pomembno, da so ta očiščena in urejena.

MMR

Foto: MMR