Danes smo vstopili v novo koledarsko leto, leto 2023. Je pa današnji dan tudi državni praznik in dela prost dan. Novo leto, ki simbolizira obnavljanje življenja, je najstarejši praznik. S praznovanjem novega leta so namreč začeli že Babilonci 4000 let pr. n. št.

Babilonci pa novo leto niso praznovali 1. januarja, saj takrat še ni obstajal. Uvedel ga je šele drugi rimski kralj Numa Pompilij leta 700 pr. n. št. Leta 46 pr. n. št. pa je rimski vladar Julij Cezar uzakonil 1. januar kot dan novega leta. Rimljani so ta dan posvetili Janusu – bogu vrat, vhoda in začetka.

Prvi januar je bil na slovenskem uveden leta 1919, v času Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev, ko je bila uradno sprejeta raba gregorijanskega koledarja. Novo leto tako nekoč kot danes še vedno simbolizira regeneracijo vesolja, pričakovanje nove rasti, hrepenenja po obnovi in novem začetku.

V Sloveniji je bil do leta 2012 praznični dan tudi 2. januar. Takrat je bil zaradi varčevalnih ukrepov ukinjen. Ponovno pa je postal dela prost dan leta 2017.

Vsem bralcem tudi mi želimo srečno in uspešno, predvsem pa zdravo novo leto 2023!

Savus

Fotografija je simbolična