sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Praznik dela

Danes je dela prost dan – praznik dela ali prvi maj. Gre za mednarodni praznik delavstva, ki ga 1. maja vsako leto praznujejo v večini držav sveta, redka izjema so ZDA. V Sloveniji praznik dela praznujemo tudi 2. maja.

Na ta dan se spominjamo krvavih demonstracij leta 1886 v ameriškem Chicagu, pa tudi največje praznovanje socialnih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih socialističnih, komunističnih in anarhističnih skupin.

Pred drugo svetovno vojno se praznik v Sloveniji ni uradno obeleževal, čeprav so neuradne slovesnosti obstajale in jih oblast načeloma ni prepovedovala. Prvo uradno praznovanje je bilo pod nacistično nemško oblastjo leta 1941. V Nemčiji so praznik prvič uradno uvedli nacionalsocialisti leta 1933 in ga med vojno razširili na zasedena območja. Mnenja zgodovinarjev o tem, če in v kakšnem obsegu so pri praznovanju sodelovali domači komunisti (v tem času je veljal pakt Ribbentrop-Molotov) so deljena.

Slovenska tradicija prvi maj obeležuje zlasti s kresovi in nošnjo nageljnov. Prvi maj je po vojni s kurjenjem kresov in postavljanjem mlajev nadomestil praznik sv. Krstnika oz. kresne noči. Kresove kurijo na predvečer praznika. Največji v Zasavju so bili zadnja desetletja v Zagorju na Proletarcu, v Kisovcu, na Kipah v Trbovljah in v Prapretnem v Hrastniku. Kipe so ostale, v Zagorju se je kresovanje prestavilo v Evropark, v Hrastniku je kresovanje v Prapretnem žalostno zamrlo.

Na prvi maj so po drugi svetovni vojni pričeli z množičnimi budnicami, za katere so poskrbele pihalne godbe, ki so korakale po naseljih, kasneje pa so se godbeniki vozili na tovornjakih. Godbenikom so se pridružili pri budnicah tudi motoristi. V Zasavju se je predvsem v samostojni Sloveniji uveljavila motoristična budnica, ki so jo vodili Satans Brothersi in so jo vedno pričeli na Izlakah ter prevozili celotno Zasavje. Tudi po ukinitvi te motoristične skupine so budnice ostale.

V Zasavju so godbe tradicionalne lepšale praznik. Z budnicami so vedno vabile tudi na prvomajska srečanja v zasavskih hribih. Mnogi so izlete v hribe začinili še s prvimi pikniki v naravi. Kot največje prvomajsko srečanje že leta sodi srečanje na Plešah v zagorski občini. V Trbovljah in Hrastniku organiziranih prvomajskih srečanj ni, se pa ljudje radi odpravijo na zasavske vrhove Kum, Mrzlico, Kal, Kopitnik, Gore. Na prvi maj pa tradicionalno pripravljajo tudi pohod na Zeleno travo v občini Zagorje, ki se ga radi udeležijo predvsem krajani Ravenske vas in prebivalce obeh občin v zaledju: Zagorja in Trbovelj.

Savus

Fotografija je simbolična


 

Previous article
Next article

Isti avtor