sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Dan samostojnosti in enotnosti

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, državni praznik in dela prost dan. Na ta dan se spominjamo izida plebiscita o samostojnosti Slovenije. Rezultate so razglasili 26. decembra leta 1990. Plebiscit je sicer potekal 23. decembra. Na plebiscitu je približno 95 % vseh udeleženih volivcev na vprašanje Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država odgovorilo pritrdilno. S tem dogodkom se je začela osamosvojitev Slovenije.

Do septembra leta 2005 se je praznik imenoval dan samostojnosti, a so ga s spremembo zakona o praznikih in dela prostih dnevih na pobudo takratne opozicijske stranke Socialni demokrati dopolnili z in enotnosti, saj naj bi ta dan Slovenci pokazali največjo mero enotnosti doslej.

Slovenija je bila do leta 1991 del Jugoslavije, v kateri mnogi Slovenci niso bili zadovoljni. Želeli so si več pravic, saj so bili mnenja, da pri sprejemanju odločitev v državi njihov glas ni tako pomemben kot glas ostalih republik.

Slovenijo so za samostojno državo razglasili 25. junija leta 1991, ko praznujemo dan državnosti, prav tako državni praznik in dela prost dan.

SB

Fotografija je simbolična


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor