sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

GZ Trbovlje se ukinja, poklicni gasilci ostajajo

Na včerajšnji seji občinskega sveta v Trbovljah so sprejeli sklep, s katerim se pričenja prenehanje Gasilskega zavoda Trbovlje. »A to nikakor ne pomeni, da se ukinja trboveljske poklicne gasilce,« pojasnjujejo na občini. Poklicni gasilci torej ostajajo, vendar v sklopu Prostovoljnega društva Trbovlje – mesto s poklicnim jedrom in ne več v sklopu Gasilskega zavoda Trbovlje.

Gasilstvu bo občina še naprej namenjala enako sredstev, 618.000 € letno, vendar bodo ta enakomerneje razporejena med poklicne in prostovoljne gasilce. S tem, pravijo na občini, bodo zagotovili boljšo opremljenost tako prostovoljnih kot poklicnih gasilcev. Kot smo pisali, morajo prostovoljni gasilci v Trbovljah na intervencije odhajati z dotrajano opremo, saj za novo nimajo sredstev.

Občina Trbovlje se torej ne bo pridružila več kot 180 slovenskim občinam, ki poklicnih gasilcev sploh nimajo. Obstoječe poklicne gasilce, razen dveh (poklicna gasilska enota GZ Trbovlje trenutno šteje 12 gasilcev, poklicno jedro PGD Trbovlje – mesto naj bi jih 10), bodo prezaposlili v PGD Trbovlje – mesto, s tem pa naj varnost občanov ne bi bila ogrožena. Na občini pojasnjujejo: »Čez dan, torej od 6.30 do 22. ure, ko pride do več kot 83 % intervencij, bo na voljo več gasilcev, kot jih je bilo do sedaj, v nočnem času, ko se naredi najmanj nesreč, pa bo izvozni čas kljub reorganizaciji ostal takšen, kot je zakonsko predpisan, obenem pa bo za primer večjih intervencij zaradi boljše opremljenosti usposobljenih in primerno opremljenih več gasilcev, kot jih je bilo do sedaj.« Obenem ponovno poudarjajo, da tak sistem dobro deluje tudi v večjih občinah.

Savus

Foto: arhiv Občine Trbovlje

Isti avtor