sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

STPŠ: ambasadorka Evropskega parlamenta

V preteklem šolskem letu so se v Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje na pobudo ravnateljice vključili v projekt Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS). Gre za izobraževalni program, kjer se dijaki in učitelji preizkusijo v vlogi ambasadorja Evropskega parlamenta na svoji šoli in v ozaveščanju o paleti možnosti, ki jih EU ponuja mladim.

V okviru projekta so pridobivali informacije o evropskem državljanstvu s poudarkom na pomenu EU v vsakdanjem življenju. S tremi dijaki ambasadorji so vzpostavili info točko, obravnavali različne evropske teme in aktualne novice ter ob dnevu Evrope izdelali vprašalnik, ki je bil namenjen vsem dijakom, da preverijo osnovno znanje o EU. Na podlagi uspešne izvedbe projekta so se konec meseca marca mentorica in trije dijaki udeležili študijskega obiska v Strasbourgu. Obiskali so Evrošolo v Evropskem parlamentu. Iz Slovenije je v Strasbourg odšlo 20 dijakov, poleg njih pa so parlament obiskali še dijaki iz petindvajsetih evropskih držav. Sodelovali so v različnih debatah, dijaki so debatirali o migracijah in integracijah. V debate so bili vključeni tudi politiki.

S projektom Šola ambasadorka Evropskega parlamenta nadaljujejo tudi v tekočem šolskem letu. Vanj sta vključeni dve dijakinji in dva dijaka prvih letnikov. Info točko so s pomočjo knjižničarke razširili in jo prestavili s hodnika v knjižnico. Tja so postavili tudi škatlo, v katero lahko dijaki oddajo listke z vprašanji v zvezi z EU. Po šoli so nalepili propagandni material in aktivno delujemo v predvolilni kampanji: Tokrat grem volit.

Za dan Evrope so izdelali zastave članic in za vsako izbrali nekaj tipičnih značilnosti (znamenitosti, hrana …) ter igro spomin na isto temo. S stojnico se bodo predstavili tudi na konferenci TRiii in tednu vseživljenjskega učenja, Paradi učenja v DDT.

SB

Foto: arhiv STPŠ Trbovlje

Isti avtor