sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Odprtje razstave Jožeta Barachinija

V petek, 19. aprila, sta Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik organizirala v kinodvorani na Dolu odprtje likovne razstave slikarja Jožeta Barachinija, ki zdaj živi in ustvarja v Radečah. Predstavil je tudi svojo knjigo Slikar.

Dogodek so v glavnem obiskali njegovi znanci in prijatelji z Dola in okolice, ki poznajo njegovo delo in življenje že od vsega začetka, saj se je kot štipendist Steklarne Hrastnik v tej tovarni tudi zaposlil. Kasneje je delal na področju izobraževanja v strojništvu, gradbeništvu, lesarstvu in orodjarstvu, kjer je dosegal lepe uspehe s svojimi inovacijami.

»Stanovali smo eno nadstropje nad to dvorano,« je povedal, »na tem odru sem režiral leta 1964 z mladinci gledališko igro, ki nam je lepo uspela. Leta 1995 sem imel tukaj slikarsko razstavo. Zgodovinsko sliko Dola je takrat odkupila Občina Hrastnik in jo podarila Krajevni skupnosti Dol. V tej dvorani sem na prireditvi spoznal tudi svojo ženo Marico …«

V Radečah in v občini Laško je opravljal veliko pomembnih družbeno političnih funkcij in zadolžitev v gospodarskem sektorju. »Po prestani možganski kapi pa sem se zavzeto lotil slikarstva, kar me je ves čas veselilo, a mi zaradi drugega dela takrat še ni uspelo,« je dodal.

Kot slikar realist ustvarja od leta 1989 in do sedaj je imel že 109 samostojnih likovnih razstav. Prav tako je sodeloval na skupinskih razstavah v vseh večjih mestih Slovenije. Zadnje čase ilustrira knjige znanih slovenskih pisateljev, kot so Ivan Sivec, Bogdan Novak in Darinka Kobal.

Dogodek sta popestrili Vojka Povše in Manja Golec, ki sta spregovorili o nekdanjem krajanu Dola. Manja Golec je skrbela za celoten program, Vojka Povše pa je predstavila Barachinijev življenjepis. Prireditev sta pozdravila in pohvalila tudi župan Marko Funkl in predstavnica KRC Liljana Oplotnik.

Zanimivo je bilo prisluhniti tudi Barachinijevi razlagi o vsaki posamezni sliki iz knjige. Vrstili so se različni kraji, portreti, motivi iz narave in o živalih, tihožitja, letni časi, gradovi in celo prizori iz športnega življenja. Vsak posnetek je imel svojo zgodbo oziroma svoje ozadje, ki ga je obrazložil. Piko na i je dodala Manja Golec, velika občudovalka njegovih del, ki je med drugim dejala: »Jožetova knjiga je tudi tolažnica. Zaveš se, kako lepa je narava, kako cvetje diši, voda žubori, pred tabo se razgrnejo kraji, ki si jih nekoč že obiskal, prepoznaš znane ljudi, upodobljene v portretih …«

Ob sliki Krka je pesem o njej recitirala Marija Hafner, članica KUD Svoboda Dol, napisala pa jo je Milena Majcen iz Ljubljane, rojena Hrastničanka.

Večer se je končal z druženjem, ko so mnogi obiskovalci gostu še osebno čestitali za imenitno razstavo. Nekateri si jo bodo v miru ogledali še enkrat. Odprta bo do 5. maja vsak dan med 17. in 19. uro.

Naj še dodamo, da si lahko v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku ogledamo knjige pisatelja Ivana Sivca o celjskih grofih in knezih, kar je njegovo življenjsko delo. Barachinijevi portreti so na naslovnicah. »Naslednja njegova knjiga je v skrajšani verziji in je povzetek vseh petih knjig,« je še povedal Barachini. »Nosi naslov Zgodbe o celjskih grofih in knezih. Ta knjiga je v celoti ilustrirana z mojimi črno-belimi ilustracijami. Podobne ilustracije so tudi v knjigi Karantanski rokopisi.«

Besedilo in foto: Fanči Moljk

Isti avtor