V oddaji Sledi korakov je Igor Gošte tokrat gostil vrhunskega plesalca iz Hrastnika Branka Potočana. Bil je plesalec standardnih plesov in član folklorne skupine. Kot mladinec je ustanovil breakdance skupino Gumiflex, s katero je poleg priložnostnih nastopov ustvaril tudi dve gledališki predstavi. Več let je bil tudi član in vodja hrastniške folklorne skupine in hkrati tudi član folklorne skupine France Marolt v Ljubljani.

Branko Potočan je otroštvo preživljal v Hrastniku, v rudarski družini. V oddaji je povedal nekaj vtisov iz svojega otroštva, o prehrani rudarskih družin in otroških igrah. “Takrat je bilo kar v navadi, da smo imele skorajda vse družine njive in vrtove, da smo lahko vzredili nekaj kokoši, zajce in tudi kakšnega prašiča,” se spominja svoje mladosti, ki so jo otroci preživeli na prostem. “Bolj kot ne smo bili Tarzani. Nabirali smo srobot, ki smo ga navezovali na drevesa, da smo ga imeli za “hojsanje” oziroma tarzanske dogodivščine,” pove in zaupa, da so posušenega uporabljali tudi za svojo prvo cigareto.

Povedal je tudi marsikaj zanimivega o letu, ki ga je preživel kot rudar. “Ko se v jami minira, se tako strese in usuje, da se ti res zdi, da se ti je pokazal navihani jamski škrat Perkmandeljc,” pove in doda, da je knape delo pod jamo precej zaznamovalo. Po srednji šoli se je vpisal na Fakulteto za šport v Ljubljani in hkrati začel profesionalno plesno kariero.

Več o njegovi karieri lahko prisluhnite v oddaji, katere osrednji del je bil pogovor o mednarodnem festivalu scenskih umetnosti Rdeči revirji. Predstavil je tudi osrednje dogajanje festivala, ki se bo odvijalo v treh zasavskih občinah med 24. in 27. junijem.

V zadnjem delu oddaje je Potočan spregovoril o letu epidemije, ki tudi kulturi in umetnikom ni bilo naklonjeno. Dejstvo je, da smo ljudje pogosto v zaprtih družbah ali kje za gostilniškim pultom jezni, kritični, ko pa se je treba odpraviti na volitve, nas ni nikjer. Po drugi strani pa je bilo v zadnjem letu kar nekaj “bombončkov” v obliki dodatkov, bonov … “ki so šli iz našega žepa in jih bomo še dolgo odplačevali. Že kmalu. Saj se da izvedeti, koliko smo se zadolžili, ob vedenju, da smo bili že tako in tako prezadolženi. To niso darila iz bruseljskega koša dedka Mraza. Socialna bomba se bo še pokazala,” pove za konec.

Oddaja je bila posneta v prostorih Mladinskega centra Hrastnik.

Igor Gošte

Foto: Igor Gošte

Prejšnji članekJanez Knez združil Zasavje
Naslednji članekDanes dogaja