ponedeljek, 15 julija, 2024

Iz te kategorije

Na današnji dan: Ida Virt

Ida Virt je bila odlična pevka, pianistka, zborovska dirigentka, pedagoginja in poznavalka glasbe. V Trbovljah je pustila največji pečat v Glasbeni šoli in pri različnih zborih, še posebej Mladinskem pevskem zboru. V Sloveniji so jo priznavali predvsem kot izjemno poznavalko Orffovega instrumentarija. Bila je prva slovenska diplomantka na Mozarteumu na inštitutu Carla Orffa v Salzburgu (Avstrija), kjer je nekaj let tudi predavala.

Ida Virt, rojena Skrinar, je bila prvi otrok znane trboveljske glasbene družine Skrinar. Rodila se je 9. marca 1942 v Trbovljah. Njen oče Jože Skrinar je bil zborovodja, skladatelj in pesnik. Mati Silva je bila gospodinja, vendar jo je vseskozi spremljala ljubezen do glasbe.

Ida Virt je na področju glasbe ter glasbene pedagogike delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Po končani osnovni šoli v Trbovljah je obiskovala srednjo glasbeno šolo in Glasbeno akademijo v Ljubljani. Študij je nadaljevala na akademiji Mozarteum v Salzburgu, kjer jo je s svojim delom navdušil skladatelj in utemeljitelj plesno-gibne ideje Carl Orff in tako je kot prva Slovenka diplomirala na salzburškem Mozarteumu na inštitutu Carla Orffa. Tam je nekaj let delovala kot predavateljica.

Od leta 1980 je delovala kot članica predsedstva Glasbene mladine Slovenije in predstavnica glasbenih pedagogov v časopisnem svetu revije Glasbena mladina. Bila je avtorica delovnih gradiv ter zbirk lastnih priredb za Orffov inštrumentarij, ki so izhajali v Sloveniji, pa tudi v tujini. Sodelovala je pri organizaciji vsakoletnih srečanj Orffovih skupin Slovenije, med drugim je leta 1998 v Škofji Loki vodila srečanje strokovnih pedagogov Slovenije in sosednjih držav, leta 2001 pa je organizirala gostovanje madžarskega Orffovega ansambla Carmina Hungarica v Sloveniji.

Bila je odlična pevka – solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje. Vodila je otroške zbore Osnovne šole Trbovlje, otroški pevski zbor Glasbene šole Trbovlje Din don, Mladinski pevski zbor Trbovlje, Mešani pevski zbor Slavček in Lovski pevski zbor zasavskih lovskih družin.

»V Mladinskem pevskem zboru Trbovlje, ki ga je Ida Virt osnovala in vodila od začetka do konca, smo se kalili ne le v glasbi, zoreli smo v tovarištvu, delu, prijateljstvu, romancah, ljubezni, odgovornosti in življenju. Učili smo se melodij in besedil, a sta nas na koncu čakala harmonija in razumevanje. Vaje, priprave in koncerti, včasih tudi kakšna turneja, so nas ošilili in iz nas naredili družino,« je zapisal ob slovesu od Ide Virt leta 2018 pevec v zboru, glasbenik in politik Primož Siter.

Za svoje delovanje je dobila več nagrad in priznanj, med drugim prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje ter nagrado Frana Gerbiča leta 2004 za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji. Ida Virt je umrla 6. julija 2018 v Trbovljah.

Savus

Foto: osebni arhiv

Viri in literatura

Robert Čop (osebni pogovor), Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje, Obrazi slovenskih pokrajin

Sr(e)čno Trbovlje, 25. 9. 2018, št. 26

Primož Siter in MPZ-jevci v slovo Idi Virt, 2018

Bibliografija Ide Virt v Cobiss


 

Previous article
Next article

Isti avtor