Janez Knez, tenkočuten in barvit zasavski slikar, je združil Zasavje. Ob 90. obletnici njegovega rojstva so namreč pripravili v širšem Zasavju kar pet razstav njegovih del.

Osrednja predstavitev slikarja je v Delavskem domu Trbovlje, kjer so pripravili

retrospektivo njegovih del in postavili slike na ogled v več prostorih trboveljskega kulturnega hrama. Janez Knez, po rodu Dobovčan, je bil za časa življenja razpet med vse tri zasavske doline. V Trbovljah je živel in ustvarjal, v Zagorju je bil posebej tesno povezan s slikarsko kolonijo, v Hrastniku je večkrat razstavljal. Zato so v zagorski galeriji Medija v letošnjem poletju pripravili razstavo aktov in krajin, v galeriji hrastniškega delavskega doma pa so na ogled portreti in krajine. Posebni razstavi so pripravili tudi v planinskem domu na Kumu in v kulturnem domu v Loki pri Zidanem Mostu. Vse razstave bodo odprte do 4. septembra 2021 v odpiralnem času galerij, kulturnih domov in planinskega doma. Vsekakor bo Janez Knez zaznamoval letošnje kulturno poletje v Zasavju.

Opus Janeza Kneza je izjemno bogat in raznolik, saj je bil plodovit in raznovrsten umetnik. V Delavskem domu v Trbovljah hranijo več kot 3000 njegovih del: risb, skic, grafik in slik. Na začetku svoje poti je skozi grafiko in risbo prikazoval kulturno, rudarsko in industrijsko dediščino. V devetdesetih letih prejšnjega stoletja pa se je kot umetnik oblikoval v tradicionalni koloristični formi v slikarstvu in grafiki. Za njegovo ustvarjanje je značilna močan kolorizem in dinamična poteza čopiča.

Redki umetniki so bili tako povezani z Zasavjem, kot je bil Knez. Njegova dela niso ohranjena le na platnih in papirju, ampak tudi na stenah. Velika freska krasi dvorano Občine Trbovlje, večja freska pa tudi razdelilnico moštva na rudniškem Ajnzerju v Trbovljah.

Objavljamo fotografije z otvoritev razstav v Trbovljah in Hrastniku (avtorica Nevenka Flajs) ter v Zagorju ob Savi (avtorica Urška Razboršek).

Savus

Foto: Nevenka Flajs in Urška Razboršek

Prejšnji članekKisovška orla državna prvaka
Naslednji članekPotočan o rdečih revirjih