Prazniki so po navadi zelo težki za naša jetra – ne držimo se diet, poleg tega pa tudi večkrat nazdravimo z alkoholom.
Najprej nekaj o nealkoholni zamaščenosti jeter
Gre za najpogostejšo bolezen jeter v sodobnem svetu. V tej stopnji še ne gre za vnetje kot pri nealkoholnem steatohepatitisu. Jetra še vedno opravljajo svojo funkcijo. Večinoma so simptomi blagi ali pa jih sploh ni in se bolezen odkrije šele pri diagnostiki drugih težav (ultrazvočne preiskave, krvne preiskave, …). Lahko pride do utrujenosti in neprijetnega občutka v zgornjem desnem kvadrantu trebuha. Zlatenica je redka ali pa se pojavi v blagi obliki.
Posledica nealkoholne zamaščenosti jeter je neodzivnost na insulin (ter posledično lahko sladkorna bolezen) in presnovni sindrom (debelost, kombinirana hiperlipidemija, povišan krvni tlak).
Bolezen se lahko pojavi tudi pri otrocih. Lahko je tudi posledica terapije določenih bolezni – torej jo lahko povzročijo tudi nekatera zdravila.
Če zaužijemo več kot 20 g alkohola (okoli 25 ml čistega alkohola) dnevno, po definiciji ne moremo več govoriti o nealkoholni jetrni bolezni.
In kako lahko to bolezen preprečimo?
Ker sta alkoholna in nealkoholna zamaščenost jeter najpogostejši bolezni jeter, je smiselno da se spomnimo s katerimi dejanji lahko svoje prekrške ublažimo.
Na kratko z zdravim načinom življenja, ki vključuje:
- zmanjšanje vnosa kalorij – s tem se bo izboljšala odzivnost tkiv na insulin, zmanjšala se bo telesna teža in tveganje za srčno-žilne bolezni,
- gibanje – tip vadbe (aerobna ali vztrajnostni trening) ni pomemben – pri obeh je bilo dokazan uspeh (zmanjšanje zamaščenosti jeter),
- »suh« januar – abstinenca prvi mesec v letu je postala trend. Dokazano je, da vsaj 1 mesec brez vnosa alkohola izboljša odzivnost tkiv na insulin, krvni tlak, telesno težo, holesterol in jetrne teste.
- mediteranska dieta – mediteranska dieta je bogata z rastlinsko hrano (polnozrnati izdelki, oreščki, zelenjava, sadje), pustimi beljakovinami (morska hrana, perutnina) in malo oz. nič rdečega mesa ter mleka.
- če se odločite poizkusiti s prehranskimi dopolnili, se prej posvetujete s farmacevtom ali zdravnikom, da se izognete različnim interakcijam med zdravili ali škodljivim vplivom določenih koncentriranih živil na jetra.
Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.
Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.
Lekarna Pušnik Trbovlje