Igor Gošte je tokratno oddajo Sledi korakov posnel v Muzeju Hrastnik, kjer imajo svoje prostore tudi hrastniški lutkarji. Prav o njih je spregovorila predsednica društva Marionetno gledališče Jurček Hrastnik Jerica Ulaga.

V uvodu je Jerica Ulaga povedala nekaj o svojem otroštvu v Hrastniku, ki je bilo zaznamovano s prezgodnjo smrtjo očeta, ki je bil takrat župan Hrastnika, in nekaj let kasneje še s smrtjo matere. Tri dekleta so tako kar naenkrat ostala brez staršev.

Spregovorila je tudi o svojem prvem srečanju s hrastniškimi lutkami, katerih začetki delovanja segajo v leto 1947. Povedala je marsikaj zanimivega o življenju in delu lutkarjev, ki marionete na vrvicah vodijo, o tistih, ki jih izdelujejo in o tistih, ki jim dajo glas. To delo že dolga leta opravlja sama, medtem ko njena sestra Špela izdeluje lesene lutke.

V društvu so se zavezali, da bodo za otroke pripravljali lutkovne predstave na osnovi starih pravljic, kot so Rdeča kapica, Jurček zdravnik, Zvezdica zaspanka, Volk in trije prašički, Žogica nogica in druge zimzelene pravljice.

Med oddajo si lahko ogledate tudi posnetke izdelovanja lutk za Zvezdico zaspanko, priprave na predstavo in kratek del iz same lutkovne predstave. Videli boste tudi del Rdeče kapice na koncu pa še njihovo lutkovno predstavo Žogica nogica.

Gostja je povedala tudi, kako so s pomočjo kustosinje Jane Mlakar Adamič, ki je tudi avtorica knjige Lutkarji in lutke, pred leti pred dokončnim uničenjem rešili lutke, ki so nastajale po letu 1947. Veliko jih je izdelal akademski kipar Lojze Lavrič.

Jerica Ulaga je tudi življenjska sopotnica glasbenika Slobodana Filipoviča, vodje skupine Veter, ki 24. oktobra pripravlja dobrodelni koncert za Hrastniški Dom upokojencev.

Igor Gošte

Foto: Igor Gošte