Avtonomno živčni sistem (AŽS) nadzoruje neprostovoljne funkcije telesa in deluje podzavestno. Njegova dela, simpatični in parasimpatični živčni sistem, se aktivirata pod različnimi okoliščinami. Oba sta nujno potrebna za naše preživetje in dobro počutje.

Pomembno je, da način delovanja AŽS ustreza dani situaciji. Če smo v okoliščinah, ki zahtevajo akcijo, je ustrezno delovanje simpatikusa. Telo se na to pripravi – razširijo se dihalne poti, pospeši se utrip, delovanje prebavnega sistema in izločal se upočasni, mišice preplavi kri, na površini se kapilare stisnejo in membrana postane manj občutljiva. Ko impulzov za akcijo (grožnja, stres) ni več, se aktivira parasimpatikus, ki omogoči, da se telo upočasni, regenerira in spočije. Mišična napetost se zmanjša, prav tako srčni utrip in tlak, prebava in izločanje pa se obnovita. Na tak način se telo z malo SMA opomore, se pripravi na novo akcijo in nov krog delovanja.

Žal pa je v sodobnem svetu doseganje takšne homeostaze bolj izjema kot pravilo. Delovanje parasimpatičnega sistema pravzaprav sploh ni več zaželeno. Človek hoče več, hitreje, bolje, … in parasimpatični sistem ga pri tem ovira in ustavlja. Obilje energije in množica želja ljudi silijo v akcijo. Na ta način je aktiviran simpatični živčni sistem in posledično je človek uspešnejši, hitrejši in več si upa. Seveda takšna situacija povzroči utrujenost, mišice pa so napete in toge. Tu nastopi medicina in nove tehnologije, ki stanje »gasijo« in povzročajo ujetost v začaran krog delovanja brez pravega počitka.

Simpatična dominantnost

Kadar je AŽS dolgotrajno aktiviran v simpatičnem načinu, govorimo o simpatični dominantnosti. Ta je pogosta pri zelo ambicioznih ljudeh, vrhunskih športnikih. V tem stanju so mišice zelo napete, stisnejo krvne žile, zato se zmanjša krvni pretok, tlak pa se zviša. Spremeni se izločanje hormonov, kar vodi v večjo verjetnost nastanka srčno žilnih obolenj.

Simpatična dominantnost, če traja dalj časa, lahko vodi v parasimpatično dominantnost, ko je človek brez energije in je nezainteresiran, brez ciljev in želja. Daljše obdobje močne aktivacije simpatičnega sistema pa pogosto povzroči tudi travmatični šok ali zamrznitev, ko se istočasno aktivira še parasimpatikus. Posledice so utrujenost, depresija, razni sindromi, motnje, …poslabša pa se tudi kvaliteta življenja.

AEQ metoda®

Izvajanje vaj AEQ metode® omogoči, da se tonus kronično zakrčenih mišic zmanjša, kar povzroči, da se počasi odpravlja nepotrebno aktiviran simpatični način delovanja AŽS. Vaje izvajamo počasi, pozorno, dihanje se umiri, tako postopoma zopet bolj aktiviramo parasimpatični način delovanja. Membrana postane bolje prekrvavljena, poveča se njena občutljivost in s tem tudi prijetnost občutkov. Telo se prične regenerirati, pridobi energijo (mišice, ki so bile ves čas zakrčene, so namreč zahtevale veliko energije) in takšno je precej bolj pripravljeno na novo akcijo.

Ljudje, ujeti v nori tok življenja, v stresu, da bi dosegli čim več ciljev in izpolnili čim več želja, se pogosto tega ne zavedajo, niti nimajo znanja o tem. Ker ne poznajo pravih vzrokov svojih problemov, jih pričnejo reševati na neustrezen način, na primer z še več športa, kjer so maksimalno agresivni do svojega telesa, s tem pa situacijo še poslabšajo.

Ljudje pogosto menijo, da bodo s trudom, z maksimalno delavnostjo in hitrostjo (push način in simpatični način delovanja) bolj uspešni, toda to je igra na kratek rok. Iz umirjenosti, osredotočenosti, ustreznega usmerjanja energije, znanja in širjenja modelov razmišljanja (flow in več parasimpatičnega delovanja) rastejo uspehi na dolgi rok. Seveda se človek ob tem tudi počuti bolje, je bolj samozavesten in srečnejši.

Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje

————————-

Sem Jasmina Rome Rodić, učiteljica AEQ metode® 3. stopnje in učiteljica AEQ dihanja® 1. stopnje.

Po formalni izobrazbi sem dipl. ing. kemije, sem pa kmalu po študiju oziroma rojstvu otrok pričela z raziskovanjem življenja in človeške zavesti. Zanimalo me je, zakaj se ljudem dogajajo različne stvari. Verjetno najbolj zato, ker sem rodila otroka z Downovim sindromom. V želji pomagati sinu, da bi se mu težave, povezane s sindromom, čim manj izrazile, sem pričela z neformalnim izobraževanjem. Tako sem osvojila metodo bioterapije po Domančiću, nadaljevala z izobraževanjem o karmični diagnostiki pri M. Ogorevcu ter zaključila študij jyotisha (S. R. Nassif) in zvočne terapije Ohmpunctuur (P. Gouwe).

Leta 2015 sem se prvič srečala z Alešem Ernstom, tvorcem AEQ metode®. Razlog so bile hude bolečine v vratnem delu hrbtenice, glavoboli, vrtoglavica …, ki jih z vsem dotedanjim znanjem nisem mogla odpraviti. In tako se je pričelo moje potovanje z AEQ-jem. Najprej kot stranka na Aleševih terapijah in udeleženka na delavnicah, kasneje pa kot učenka v šolanju za AEQ učitelja. Metoda se je in se še vedno vse bolj prepleta z mojim vsakdanjim življenjem. Dejansko lahko njeno filozofijo in principe najdeš na kateremkoli področju – od fizičnega zdravja, počutja, odnosov doma in širše. Dala mi je odgovore na marsikatero vprašanje, saj sem z njeno pomočjo odpravila kronične bolečine. Svoje življenje lahko postopoma urejam, izboljšujem in vodim k željenemu cilju – biti srečna in svobodna.

Kot učiteljica AEQ metode® 3. stopnje, vam lahko s svojim znanjem ter s pomočjo doživete lastne izkušnje in sprememb pomagam na vaši življenjski poti preobrazbe. Več informacij na:

https://aeq4you.eu/

040 214 633

info@aeq4you.eu