V Športni dvorani Polaj si lahko danes ogledate košarkarski turnir kadetinj, na katerem bo nastopila tudi domača ekipa Felix Zasavje. V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje pa si lahko ogledate dva filma.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 8. maj 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju zjutraj in dopoldne oblačno, nato se bo ponekod oblačnost trgala. Še bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, a jih bo manj kot včeraj. Ponekod bo pihal severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23, na severozahodu okoli 15 °C.

Jutri bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. Pihal bo severovzhodnik. V torek bo sončno. Kakšna popoldanska ploha bo še možna.

Zapore cest

Na cesti Zagorje–Trbovlje pri Spodnjem Šklendrovcu je do 31. avgusta 2022 zaradi zaščite ceste pred padajočim kamenjem urejen izmenično enosmerni promet (kratkotrajne do 15-minutne popolne zapore).

Na cesti Latkova vas–Trbovlje pri Mariji Reki je do 10. maja 2022 zaradi sanacije območja plazenja urejen izmenično enosmerni promet.

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prečna, izvod Krbulje in Sladič (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje), TP Kresnice vas, izvod Kresniški vrh (od 8. do 10. ure) in iz TP Tolsti vrh (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Litija).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Košarkarska tekma – ZMŠT

V Športni dvorani Polaj v Trbovljah bo danes potekal LWB turnir kadetskih ekip. Ob 11. uri se bodo med seboj pomerili UBI Graz in Folka Borovje, ob 13. uri Folka Borovje in Kranjska Gora Jesenice, ob 15. uri pa domača ekipa Felix Zasavje in UBI Graz.

Razstava Dróbec – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate razstavo Dróbec: Majhni koščki narave povezani. Razstavo sta pripravila Deja Hauptman in Andraž Kramberger. Razstava temelji na skodelicah, ki so narejene iz visokotemperaturne gline – kamenine. Vsak kos je v ozadju »podprt« z umetniško fotografijo, ki prikazuje povezavo z naravo in izhodišče samega materiala. Razstava je na ogled do 8. maja.

Ježek Sonic 2 in Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17.30 uri sinhronizirano akcijsko komedijo Ježek Sonic 2, ob 20. uri pa družinsko, fantazijsko pustolovščino Magične živali: Dumbledorjeve skrivnosti. Profesor Albus Dumbledore se zaveda, da želi veliki temni čarovnik Gellert Grindelwald prevzeti nadzor nad čarovniškim svetom. Ker ga sam ne more zaustaviti zaupa Salamandru Scamandru, da sestavi in vodi neustrašno ekipo čarovnikov in čarovnic ter enega pogumnega »ne-maga« na nevarno misijo, kjer naletijo na stare in nove magične živali in zveri ter se spopadejo z naraščajočo legijo Grindelwaldovih privržencev. Vendar pa Dumbledore pri tako velikem tveganju in nevarnosti ne more za dolgo ostati le na stranskem tiru.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Mitja Mejak

Na današnji dan se je leta 1926 v Zagorju ob Savi rodil eden izmed cenjenih slovenskih literarnih kritikov Mitja Mejak. Po drugi svetovni vojni je prevzel urednikovanje kulturno-literarnih oddaj na Radiu Ljubljana. Napisal je tudi televizijsko komedijo April in Pepelka, ukvarjal se je z dramatizacijo pripovednih del. Za radijsko dramatizacijo Tantadruja je prejel nagrado na Prix Italia. Umrl je 28. avgusta leta 1975 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Svetovni dan Rdečega križa

Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca od leta 1948 praznujemo 8. maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta. Dunantu se je kot očividcu bitke pri Solferinu v Italiji porodila zamisel, da bi ustanovil organizacijo, ki bi nevtralno pomagala vsem ranjenim vojakom. Zamisel se je leta 1863 uresničila v organizaciji Rdečega križa. Na ta dan so v ospredju pogum in dosežki več kot 100 milijonov članov, prostovoljcev in podpornikov, ki delujejo v 190 državah sveta. Duh RK opozarja, da vsaka, tudi najbogatejša družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije. Dostikrat so ravno člani RK tisti, ki povezujejo sodržavljane, sosede in naključne mimoidoče, ko je treba pomagati nekomu med nami. Svetovni dan RK je odlična priložnost za pritegnitev novih prostovoljcev, novih krvodajalcev in novih donatorjev.

Čas spomina in sprave za tiste, ki so izgubili življenje med drugo svetovno vojno

Z resolucijo A/RES/59/26 je 22. novembra leta 2004 Generalna skupščina določila 8. in 9. maj za čas spomina in sprave ter pozvala države članice, organe OZN, nevladne organizacije in posameznike, naj vsako leto na enega izmed teh dveh dnevov izkažejo svoje spoštovanje žrtvam druge svetovne vojne.

Savus