V KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ogledate komedijo Janez Novak. Zasavska ljudska univerza pripravlja delavnico Novodobno tehnike za zdravo in srečno življenje, je pa današnji dan tudi dan kužka in mednarodni dan pasjih mladičev.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sreda, 23. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 19 °C.

Tudi jutri, v petek in soboto bo sončno. Zjutraj bo temperatura ponekod še pod lediščem, čez dan pa bo precej toplo.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Litija Solidarnost, izvod Grbinska cesta (od 9. do 11. ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Belovo, izvod Sedraž (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Hrastnik) in iz TP Golče (od 8. do 10. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Gledališki abonma: Janez Novak – KC DD Zagorje

V Kulturnem centru Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19.30 uri ogledate komedijo Janez Novak. Predstavo pripravlja Sititeater BTC. Igrajo Klemen Slakonja, Tadej Toš in Gregor Podričnik. Janez Novak je vzorčen primerek poštenega državljana, ki živi svoje malo srečno življenje in pridno hodi v svojo nepomembno službo. Lepega dne mu na sistematskem pregledu potrdijo okužbo s skrivnostnim virusom in življenje se mu obrne na glavo.

Delavnica Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje – ZLU

Zasavska ljudska univerza vsako sredo ob 19. uri preko MS Teams pripravlja delavnico Novodobne tehnike za zdravo in srečno življenje. Živimo v svetu nenehnih sprememb, novih spoznanj, novih kvantnih tehnik in metod, s katerimi se lahko uspešno soočamo s čustvenimi stiskami, fizičnimi težavami in nam omogočajo preskoke na naši poti osebnostnega razvoja.

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes cepijo proti covidu-19 od 11. do 17. ure. Termin je tako za nenaročene kot naročene. Cepijo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Art Kum Extempore 2021 – Galerija Medija

V Galeriji Medija si lahko danes med 9. in 15. uro ogledate razstavo Art Kum Extempore 2021, ki je tokrat posvečena zasavskemu akademskemu slikarju iz Trbovelj Janezu Knezu. V letu 2021 je minilo 90 let od rojstva tega akademskega slikarja, ki je umrl pred 11 leti, bil pa je tudi pobudnik Extempora Art Kum. Razstava je na ogled do 6. aprila.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Valentin Osredkar

Na današnji dan se je leta 1896 v Irigu v Slavoniji rodil inovator, ki je imel zanimivo življenje, Valentin Osredkar. Rojen je bil v Slavoniji, družina se je pred prvo svetovno vojno preselila v Nemčijo, bil je vojak na ruski fronti, ujet, po njej pa se je ustalil v Trbovljah. Za svoje inovacije je prejel evropske nagrade in tudi najvišjo slovensko nagrado za iznajdbe sklada Borisa Kidriča. Umrl je 30. oktobra leta 1970 v Ljubljani.

Svetovni dnevi

Dan kužka

Če že imate psa, ga na ta dan še posebej pocrkljajte. Če ga nimate, pojdite in posvojite kužka. (Mačke imajo svoj dan junija.) Koledar vašega psa je pravzaprav poln praznikov – 26. junij je dan, ko odpeljeta psa s seboj v službo, 5. avgusta je ne povsem pasji dan, ko garate kot pes, 26. avgusta je dan psov, 14. septembra pa morate nujno objeti svojega psa.

Mednarodni dan meteorologije

Po vsem svetu 23. marec praznujejo kot svetovni dan meteorologije že od leta 1961. Na ta dan je leta 1950 postala zavezujoča konvencija Svetovne meteorološke organizacije (WMO).

Mednarodni dan pasjih mladičev

Danes je mednarodni dan pasjih mladičev. Na ta dan proslavljamo male puhaste kepice, ki so igrive, ščipajo in bevskajo in so neustavljivo luštne in si želijo ljubezni kot vsi psi, tudi odrasli in starejši. Ni važna pasma ali spol, vsak mladiček nam popestri še tako siv dan. Prišli se bodo stisnit, zraven ušpičili kakšno navihano neumnost (recimo bodo lulali vsepovsod, kjer nebi smeli), ampak to so vendar mladički.

Savus