Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Trbovlje danes pripravljata dogodek s knjigo v kino. Najprej pripravljajo pravljično urico kasneje pa še projekcijo filma Tudi miši gredo v nebesa. V trboveljski in zagorski kinodvorani pa si lahko v večernem času ogledate akcijski triler V senci zarote.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 19. marec 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju delno jasno z zmerno oblačnostjo, pihal bo vzhodni veter. Jutranje temperature bodo od -4 do 2, najvišje dnevne okoli 10 °C.

Jutri in v ponedeljek bo pretežno jasno. Še bo pihal veter vzhodnih smeri.

Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je do 22. avgusta 2022 zaradi del urejen izmenično enosmerni promet.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

S knjigo v kino: Tudi miši gredo v nebesa – DD Trbovlje

Delavski dom Trbovlje in Knjižnica Trbovlje danes ob 16.30 uri pripravljata dogodek S knjigo v kino. Najprej Knjižnica pripravlja pravljično urico, ob 17. uri pa si lahko v kinodvorani ogledate še sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Tudi miši gredo v nebesa. Film govori o upanju, iskanju ljubezni in pogumu, pa tudi o preseganju predsodkov in celjenju starih ran. Pokaže nam, da je vse, kar se zdi že skoraj končano, lahko začetek nečesa novega.

Otroški abonma: igrana predstava Repa velikanka – DD Trbovlje

V Delavskem domu Trbovlje si lahko danes ob 10.30 uri v okviru Otroškega abonmaja ogledate že 10. predstavo. Gre za igrano predstavo Repa velikanka, ki jo pripravlja Festival Velenje. Gospodična Rožmarina se nekega dne odloči, da je v življenju pojedla že več kot dovolj nezdrave hrane in da je skrajni čas za spremembo! Od zdaj naprej bo jedla le same zdrave stvari. In kaj je sploh najbolj zdravo? Repa, seveda! Ampak – ali jo bo znala sama vzgojiti? Po pomoč se bo morala zateči k znani pravljici.

Fotografska razstava del dijakov STPŠ Trbovlje – DD Trbovlje

V avli Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 16. in 19. uro ogledate fotografsko razstavo del dijakov Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje. Razstavo so pripravili v počastitev 60. obletnice šole. Dela so dijaki posneli med epidemijo ter so del zimskega in poletnega fotografskega natečaja. Razstava je na ogled do 31. marca 2022.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

V senci zarote

Tako v kinodvorani Delavskega doma Trbovlje kot v kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate akcijski triler V senci zarote. Film govori o Travisu Blocku, vladnem operativcu, ki se sprijazni s svojo senčno preteklostjo. Ko odkrije zaroto, ki je namenjena ameriškim državljanom, se Block znajde na črni listi direktorja FBI, ki ga je nekoč pomagal zaščititi.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Mile Klopčič

Na današnji dan je leta 1984 v Ljubljani umrl pisatelj, pesnik, predvojni komunist, povojni ravnatelj Slovenskega knjižnega zavoda in Drame SNG v Ljubljani Mile Klopčič, ki je v Zagorju preživel svoje otroštvo. Bil je odličen prevajalec, kar dvakratni dobitnik Sovretove in Prešernove nagrade. V Zasavju je še danes v zavesti ljudi predvsem njegova pesem Drejčnik Andrej govori. Po njem je imenovana zagorska knjižnica.

Svetovni dnevi

Svetovni dan pripovedništva

Devetnajstega marca praznujemo svetovni dan ustnega pripovedništva zgodb. Na svetovni dan pripovedovanja ljudje pripovedujejo in poslušajo pripovedke v najrazličnejših jezikih na mnogih različnih lokacijah, tako podnevi kakor ponoči. Udeleženci pripovedujejo ljudske pravljice, zgodbe znanih avtorjev kot tudi zgodbe iz lastnega življenja. Pri tem se pripoveduje predvsem z namenom, da bi se drug od drugega učili, pa tudi razvedrili.

Savus