V gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes v okviru gledališkega abonmaja ogledate dramo Paloma. V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko ogledate glasbeno dramo Cyrano.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 28. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bo možna kakšna ploha. Še bo pihal zmeren severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 5 °C.

Jutri bo delno jasno, nekaj več spremenljive oblačnosti bo na vzhodu. Veter bo čez dan slabel. V sredo in četrtek kaže na sončno vreme, čez dan bo nekoliko topleje.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Dešen Ušenišče, izvod Planjavc (od 9. do 11. ure), TP Kresnice vas, izvod šola (od 9. do 10.30 ure) in iz TP Kresnice vas, izvod Kresniške Poljane (od 11. do 14.30 ure) (nadzorništvo Litija).

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Delavski dom, izvod Levstikova (od 8. do 10. ure) in iz TP Šklendrovec, izvod Pikelj, Dornik (od 8. do 11. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Gledališki abonma: Paloma – DDT

V gledališki dvorani Delavskega dom Trbovlje si lahko danes ob 19.30 uri ogledate tretjo predstavo gledališkega abonmaja Paloma. Predstavo bodo pripravili člani Slovenskega mladinskega gledališča, skupaj z AGRFT-jem in društvom KUD Krik. Gre za duhovito, grenko-sladko uprizoritev, ki se naslanja na zgodbo o tovarni Paloma – Sladkogorska, ki je proizvajala higienski papir za vso nekdanjo Jugoslavijo in ki je pravzaprav razlog, da se je okoli nje razvilo naselje. Mlada ekipa ustvarjalcev se je lotila razmisleka o nostalgičnosti za socialističnim obdobjem, za spominom, vpisanim v generacije, ki so ga okusile, in tiste, ki ga niso – ali predstava o nekdanjih »boljših« časih temelji na resničnosti ali je vse skupaj le utvara? Intimne zgodbe krajanov, iz katerih izhaja, pa hkrati odpirajo vrsto širših družbenih tem: Kako so politični projekti izgradnje krajev vplivali na življenja ljudi? Kakšna je v takem kontekstu usoda malega človeka? Kako s tem shajati danes?

Cepljenje Trbovlje

V ZD Trbovlje danes ponovno cepijo proti covidu-19 in sezonski gripi, vse nenaročene. Cepijo od 10. do 14. ure v cepilnem centru ZD Trbovlje (bivša optika, vhod s parkirišča). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Fotografska razstava Benjamina Krežeta – Foto galerija f 2,8

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorju si lahko danes od 17. do 19. ure ogledate fotografsko razstavo Benjamina Krežeta. Vsestranski umetnik in kulturnik iz Trbovelj se predstavlja z opusom Demise of deception / Double talk. Razstava je na ogled do 5. aprila 2022.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 15. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Cyrano

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje si lahko danes ob 19. uri ogledate glasbeno dramo Cyrano. Človek pred svojim časom, Cyrano de Bergerac, zna zaslepiti bodisi s svojimi ostrimi besedami bodisi z briljantno igro z mečem v dvoboju. A ker je prepričan, da zaradi svojega videza ni vreden ljubezni svoje predane prijateljice, žareče Roxanne, ji Cyrano svojih čustev še ni izlil – in Roxanne se je na prvi pogled zaljubila v Christiana. Slednjemu Cyrano pomaga, da bi osvojil njeno srce in namesto njega piše ljubezenska pisma.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Jožef Jerič

Na današnji dan se je leta 1823 na Gradišču pri Zatični rodil duhovnik, napreden kmetovalec, čebelar, novinar, urednik, izdajatelj časopisa Slovenec in tvorec znamenitega gesla »Za vero, dom, cesarja!« Jožef Jerič. Dolenjec je najdlje služboval na Dobovcu pod Kumom (1859–1873) in tam pričel z umnim kmetovanjem. Umrl je 12. julija leta 1888 v Šentvidu v Podjuni na avstrijskem Koroškem, pokopan pa je v Ljubljani.

Vekoslav Korošec

Na jutrišnji dan, 29. februarja, ki ga letos na koledarju ni, je leta 1992 v Ljubljani umrl eden najbolj pomembnih ljudi v elektrogospodarstvu Slovenije po drugi svetovni vojni Vekoslav Korošec. Korošec se je rodil 6. februarja leta 1914 v Zagorju ob Savi. Od leta 1941 do 1942 je bil v nemškem ujetništvu, v letih 1944 in 1945 pa je sodeloval v narodnoosvobodilnem gibanju. Bil je zaslužen za popolno elektrifikacijo Slovenije. V rodno Zagorje se je rad vračal, tudi kot ljubiteljski slikar.

Svetovni dnevi

Dan spanja v javnosti

Glede na datum boste vsekakor potrebovali vsaj spalno vrečo. Če pa bi prazniku radi izkazali čast, ki si jo nedvomno zasluži, v parku organizirajte žurko v pižamah s piknikom. In ne pozabite na spalno vrečo.

Savus