torek, 23 aprila, 2024

Iz te kategorije

Hočevar v Loki

V Loki pri Zidanem Mostu so v petek odprli razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava bo odprta do 25. marca.

Razstava je na ogled v Kulturnem domu Loka. Pripravilo jo je Kulturno društvo Primož Trubar Loka v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje. Razstavo je odprl Aleš Gulič.

Leopold Hočevar Hoči je največ ustvarjal v olju in akvarelu. Je slikar, katerega dela so v slovenski umetnostni zgodovini zapisana kot umetnost posebnega. S svojim pristopom do industrijske krajine je prižgal luč drugačnemu gledanju nanjo. Gledalec lahko občuduje posebno lepoto industrijskega krajinskega ambienta in se hkrati zaveda, da je umetnik čutil nasilje človeka nad naravo. Postavil se je na stran nedolžnega, njegovo srce je bilo za naravo. V njegovih delih je pogosto čutiti žalostne odtenke človeške duše. Hočevar je kot umetnik slogovno in vsebinsko prepoznaven. Ustvarjal je v Revirjih, njegova ustvarjalnost je zapustila Zasavju neprecenljivo umetniško zapuščino.

Hočevarjev najpogostejši motiv in hkrati ustvarjalni vrh so bile vedute zasavskih dolin s prepoznavnimi industrijskimi objekti. V neštetih variacijah industrijske krajine je poenostavljal slikarske kompozicije, v katerih je združeval nasprotja med naravo in tehnološkimi kolosi.

Razstava bo odprta do 25. marca po predhodni prijavi na 041-926-469 (Zoran Cvar).

Savus

Foto: ZMT


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor