sreda, 24 aprila, 2024

Iz te kategorije

Časopis Savus v nabiralnikih

Zasavski poštarji danes raznašajo časopis Savus v 17.500 nabiralnikov v vseh zasavskih mestih in naseljih. Če ga v vašem nabiralniku ni, pocukajte za rokav vašega poštarja. Na straneh zasavskega časopisa bodo bralci našli kot vedno: pestro in zasavsko tematiko. V uvodniku pa tokrat Marko Planinc razmišlja o top Zasavcih.

Top Zasavci

V tokratni številki časopisa boste našli kup imenitnih zasavskih ljudi. Februar je tradicionalno kulturno obarvan. Zato je prav, da izpostavimo zasavske kulturnike, ki so ob prazniku prejeli najvišja občinska priznanja. Če se zapeljemo po Savi navzdol, najdemo na plaketah in priznanjih imena: Luka Groboljšek, Mitja Tori, Marina Benetek, Maja Kastelic, Tjaša Šketako Razpotnik, Miha Bantan, Zvone Izlakar in Timotej Mastnak. Če koga ne poznate, pokukajte v časopis. Še bolje pa, pojdite na kakšno prireditev, kjer jih lahko srečate kot kulturne ustvarjalce in poustvarjalce. Prav gotovo vam ne bo žal.

Kulturnih imen še ni konec. Karmen Cestnik, Špela Pavli Perko in Miha Mirt vodijo osrednje občinske kulturne ustanove. Matevž Luzar nam je povedal marsikaj zanimivega o slovenski filmski sceni in tudi o stvareh, ki se tičejo Zasavja. Na kulturni strani najdete imena slikarjev iz Slikarske kolonije Izlake Zagorje, pa Leopolda Hočevarja Hočija, Bogdana Baroviča, Benjamina Krežeta, Matica Poropatiča, Petra Kudra, Gregorja Troho

Na strani 19 boste našli zapis o našem pesniškem maratonu. Za kulturni praznik smo na naši spletni strani objavili 50 pesmi zasavskih avtoric in avtorjev. V časopisu objavljamo štiri. Napisali so jih Nina Novak Oiseau, Sebastjan Knez, Eva Pelemiš in Sofija Abramova.

Svojevrsten kulturni ustvarjalec je tudi kovač Gaj Čuk, ki ima v rokah surovo moč, v glavi pa tenkočutne misli. Zanimiva je Florjana von Pilpach, ki je napisala knjigo o demenci.

Seveda ne pišemo samo o kulturi. V časopisu najdete tudi imena, kot so Nika Barič, Darko Jorgić, Primož Prošt, Urša Haberl, Almin Salkič. Pa seveda Peter Čas, Sebastjan Ledinek, Janez Drnovšek, Ivica Novak, Nejc Ašič

Še posebej se sveti ime Domna Drobeža, ki so ga proglasili za naj dijaka Slovenije. Če imamo tako uspešne dijake in učence, ni čudno, da imamo tudi odlične učitelje. Kar dva Zasavca sta se uvrstila med pet, ki so v najožjem izboru za učitelja leta v Sloveniji: Nermin Bajramović in dr. Uroš Ocepek.

No, pa naj kdo reče, da Zasavke in Zasavci nis(m)o TOP. In sploh in oh.

Marko Planinc

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor