V oddaji Jazz z Nino na ETV bo tokrat Nina Novak predstavila kitarista Marka Mozetiča. Med drugim bo spregovoril o svojih začetkih in glasbeni vzgoji mladih, za katero meni, da je najboljša popotnica za življenje. Pogovor bodo pospremili glasbeni vložki v obliki posnetkov. Oddaja bo na sporedu v ponedeljek, 28. februarja, ob 21.30 uri na televiziji ETV.

Televizijska oddaja Jazz z Nino, ki jo vodi univerzitetno diplomirana muzikologinja, kritičarka, glasbena publicistka in urednica Nina Novak v središče zanimanja postavlja glasbenike, v svojem glasbenem udejstvovanju na kakršenkoli način povezane (tudi) z jazzovsko glasbo. Pri tem ni pomembno, ali gre za imena, ki so že uveljavljena na slovenskih in tujih odrih, ali za glasbenike, ki se nahajajo na začetku svoje ustvarjalne poti Skozi pogovor skuša vse umestiti na svetovni jazzovski zemljevid in s tem popularizirati jazzovsko glasbo med splošno javnostjo. V oddaji predstavi uspehe ter dosežke slovenskih glasbenikov. Oddajo bogatijo glasbeni posnetki gosta ali muziciranje v živo.

Marka Mozetiča Moza (Koroški deželni konservatorij, Celovec, Avstrija in Berklee College of Music, Boston, Amerika) večina pozna le kot instrumentalista, saj je zvoku njegove kitare mogoče prisluhniti na odrih, na katerih koncertira z zasedbama Swingatan in Hotel za srečo. Manj znano pa je, da se podpisuje pod številne skladbe v izvedbi Ive Stanič, Eve Hren, Ani Frece in drugih pevk ter da so te vzbudile nemalo pozornosti tako občinstva kot strokovnih komisij na festivalih, kakršen je denimo Slovenska popevka. Poleg naštetega se posveča aranžiranju in produkciji, pri čemer se v procesu ustvarjanja skuša kar najtesneje približati izvajalcu, pa tudi besedilopiscu ter komponistu.

Enako predan je pedagoškemu delu. Izdal je štiri notne zbirke s skladbami za kitaro pod skupnim naslovom Kitara me zabava in v preteklosti izvajal glasbeno-lutkovno predstavo Tinca binca in njena violinca, s pomočjo katere je otrokom približal slovensko ljudsko pesem.

Več o oddaji Jazz z Nino najdete na tej povezavi.

Savus

Fotografije: osebni arhiv

Vabljeni tudi k ogledu prejšnje oddaje v družbi pianista Saša Vollmaierja.


 

 

Nina Novak (Oiseau) je univerzitetno diplomirana muzikologinja s statusom samozaposlene v kulturi kot književnica, kritičarka/recenzentka in urednica/redaktorica.

Poleg avtorske televizijske oddaje Jazz z Nino, ki je na sporedu televizije ETV vsak četrti ponedeljek, v Knjižnici Otona Župančiča vodi cikel večerov Nova frekvenca, v jubilejnem letu, ko obeležujemo sto let jazza na Slovenskem, pa v sodelovanju z izbranimi in priznanimi slovenskimi jazz glasbeniki izvaja tudi Jazzoletje. Je strokovna sodelavka spletnih revij Odzven in Primus, medtem ko je v preteklosti sodelovala z vodilnimi slovenskimi kulturnimi institucijami in izvedla projekta Dueti ter TradEtno. Poleg tega je bila med letoma 2017 in 2019 urednica ter avtorica Jazzopisa, uredila pa je še e-knjigo Osnove glasbenega posla in glasbena promocija Klementine Milošič in Jerneja Bervarja ter učbenik The Brush Book: Igrati bobne z metlicami Gašperja Bertonclja.

Doslej je izdala pet samostojnih literarnih del in zastopala Slovenijo na različnih domačih ter tujih pesniških festivalih.