Zavod za mladino in šport Trbovlje danes pripravlja večer družabnih iger ter kreativne ustvarjalnice. DDTLab pa pripravlja enodnevno brezplačno AR delavnico z Merge Cube kocko.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Petek, 25. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da se bo danes dopoldne v Zasavju pooblačilo. Sredi dneva bodo že krajevne padavine, ki se bodo popoldne in zvečer okrepile in razširile na vso Slovenijo. Meja sneženja bo sprva med 800 in 1000 metri, zvečer pa se bo spustila na okoli 500 metrov nadmorske višine. Zapihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 4 do 9, popoldne in zvečer se bo hladilo.

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno, na vzhodu bo možna kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo okrepljen severovzhodnik. V nedeljo bo na jugovzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod pretežno jasno. Še bo vetrovno.

Zapore cest

Igrišče v naselju Aleša Kaple v Hrastniku je zaprto zaradi popravila mrežne ograje. Delno zaprto je tudi igrišče na Novem logu.

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes in jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Večer družabnih iger – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje od 18. ure dalje pripravlja večer družabnih iger. Na voljo bodo igre, kot so Activity, Dixit, 7 Wonders, Werewolf, Azul, Codenames, Scotland Yard, Magic Maze in druge.

Kreativne ustvarjalnice – ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes med 10. in 12. uro ponovno pripravlja kreativne ustvarjalnice, na katerih bodo skupaj ustvarjali ter se družili in zabavali.

Odprtje likovne razstave Leopolda Hočevarja Hočija – KD Loka

Kulturno društvo Primož Trubar Loka v sodelovanju z Zasavskim muzejem Trbovlje danes ob 18. uri pripravlja otvoritev likovne razstave Leopolda Hočevarja Hočija. Razstavo bo odprl Aleš Gulič, na ogled pa bo do 25. marca 2022, po predhodnem dogovoru.

AR delavnice z Merge Cube kocko – DDTLab

DDTLab danes ponovno pripravlja enodnevno brezplačno AR delavnico z Merge Cube kocko. Na interaktivni delavnici bodo s tehnologijo razširjeno resničnostjo (Augmented Reality) ali na kratko z AR tehnologijo ustvarili navidezne tradicionalne maske, ki jih bodo animirali in dodali tudi glasbeno ozadje. 3D tradicionalno ustvarjene maske bodo na začetku enostavno programirali. Na koncu bodo raziskovali svoje AR svetove z Merge Cube kocko.

Počitniško varstvo – DPM

Društvo prijateljev mladine Trbovlje med zimskimi počitnicami vsak dan od 9. do 13. ure omogoča brezplačno varstvo otrok. Obvezne so predhodne prijave, saj je število mest omejeno.

Cepljenje Zagorje

V ZD Zagorje danes od 15.30 do 19.30 ure cepijo proti covidu-19. Cepijo v prostorih nekdanje trgovine (vhod spodaj). S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument s sliko.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 si lahko do 2. marca v centru Litije ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Razstava Podobe življenja Bogdana Baroviča – DD Trbovlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko danes med 17. in 20. uro ogledate razstavo Podobe življenja Bogdana Baroviča. “Živel sem polno življenje. Z družino … Veliko mimo nje, brez nje. Ne gre drugače. Ustvarjati pomeni žrtvovati … tudi sebi najdražje, najljubše. Če ti oprostijo, ni nič drugače. Žrtve tvojih dejanj so. Moja dejanja pa so bila dejanja za Trbovlje, državo in … zase,” je avtor povedal o razstavi. Razstava je na ogled do 6. marca.

Razstava 58. slikarske kolonije Izlake-Zagorje – Galerija Medija

V Galeriji Medija v Zagorju si lahko danes od 9. do 13. ure in od 16. do 19. ure ogledate razstavo ob 58. slikarski koloniji Izlake-Zagorje. Na koloniji so sodelovali Bagrad Arazyan, Matej Čepin, Barbara Demšar, Sead Emrić, Draga Davitkova Erić, Milan Erić, Anja Jerčič Jakob, Silva Karim, Azad Karim, Tina Konec in Katja Urh. Razstava je odprta en mesec, do 4. marca 2022.

Likovna razstava Leopolda Hočevarja Hočija – DD Hrastnik

V počastitev slovenskega kulturnega praznika si lahko danes v Galeriji Delavskega doma Hrastnik od 17. do 19. ure ogledate likovno razstavo akademskega slikarja Leopolda Hočevarja Hočija. Razstava je na ogled do 28. februarja, vsak delovni dan med 17. in 19. uro.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.

Virtualni dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje imajo vsak petek od 15. do 21. ure odprta vrata. Smeh. Nore ideje. Sproščeno druženje. Družabne namizne igre. Glasba. Zanimive debate. Mladi. Prigrizki. Klepet ob čaju. Miselne igre. Lahko pridete tudi s svojo idejo oziroma igro, ob kateri se bodo vsi zabavali. Vabljeni vsi, tudi tisti, ki še niste bili v MC ZoS!

Pes in Cyrano

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 18. uri akcijsko komedijo Pes (nekdanjemu vojaškemu čuvaju Briggsu je dodeljena skrb za vojaško izšolano psičko padlega vojaka. Njegova naloga je pripeljati psičko na drug konec države, da bi bila lahko prisotna na pogrebu svojega umrlega lastnika), ob 20. uri pa glasbeno dramo Cyrano. Človek pred svojim časom, Cyrano de Bergerac, zna zaslepiti bodisi s svojimi ostrimi besedami bodisi z briljantno igro z mečem v dvoboju. A ker je prepričan, da zaradi svojega videza ni vreden ljubezni svoje predane prijateljice, žareče Roxanne, ji Cyrano svojih čustev še ni izlil – in Roxanne se je na prvi pogled zaljubila v Christiana. Slednjemu Cyrano pomaga, da bi osvojil njeno srce in namesto njega piše ljubezenska pisma.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus