V Litiji se danes nadaljuje Litijski karneval 2022. Tam se lahko odpravite na Valvazorjev trg, kjer pripravljajo tržnico na plac s pustnimi dobrotami. V zagorski in trboveljski kinodvorani pa si lahko ogledate dva filma – Veliki rdeči pes Clifford in Smrt na Nilu

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Sobota, 19. februar 2022

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju oblačno, padavine se bodo popoldne okrepile in razširile na vso Slovenijo. Meja sneženja bo sprva na okoli 1400 m, popoldne se bo pričela spuščati. Zapihal bo severovzhodnik. Popoldanske temperature bodo od 5 do 13 °C.

Jutri zjutraj bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo. Na severovzhodu bo zapihal jugozahodni veter. V ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah bo deževalo. Pihal bo jugozahodnik. V torek bo pretežno jasno, pihal bo veter severnih smeri.

Zapore cest

Na cesti Litija–Zagorje med Spodnjim Logom in Renkami je do 4. marca 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje optičnega omrežja Rune Slovenija.

Cesta Trbovlje–Boben–Hrastnik je do 18. marca 2022 med 7. in 17. uro popolnoma zaprta zaradi izgradnje novega uvoza in odstranitve kamnitih previsov. V času popolne zapore je urejen obvoz po državnih in lokalnih cestah.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 21. aprila 2022 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije območja plazenja.

Na cesti Litija–Zagorje pri Zagorju je do 25. maja leta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije pri Šklendrovcu.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Ulica Talcev, Selo, Korito in Švepovna (od 9. do 13. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Litijski karneval 2022

V okviru Litijskega karnevala 2022 se lahko danes od 8. do 12. ure odpravite na Valvazorjev trg, kjer pripravljajo tržnico na plac s pustnimi dobrotami. Do 2. marca pa si lahko v centru ogledate Litkove kotičke za najmlajše, ki so jih popestrile razstave risb Društva LILA Litija, v avli Občine Litija pa si lahko ogledate razstavo z naslovom Mi Litijani smo veseljaki – fotografije stotin maškar na pustnih zabavah v Litiji v predkoronskih letih.

Razstava Čarobno vesolje Društva zasavskih klekljaric Srčevke – KC Litija

V Kulturnem centru Litija si lahko do 31. marca 2022 ogledate razstavo Čarobno vesolje, ki so jo pripravile članice Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Ideja za projekt je nastala na pohodu po Orionovi poti, ki poteka v okolici Jurkloštra. Umetnice so tako ustvarile čipke ozvezdij in horoskopov. Čipke so narejene po vzorcih različnih avtoric iz skoraj cele Evrope, ozvezdja pa so avtorske čipke.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 9. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Muzej smo vsi! – ZMT 70 let. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Veliki rdeči pes Clifford in Smrt na Nilu

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ogledate dva filma – ob 17. uri sinhronizirano animirano pustolovsko komedijo Veliki rdeči pes Clifford, ob 19. uri pa misteriozno kriminalno dramo Smrt na Nilu. Mlada, bogata in čudovita Linnet Ridgeway ima pravzaprav vse. Tisto, česar nima, vzame! Na primer zaročenca svoje najboljše prijateljice Jackie. Ko se Linnet in njen novi izbranec odpravita na medene tedne s popotovanjem po reki Nil, nič ne more zaščititi Jackie pred njenimi demoni. In nihče, niti zloglasni detektiv Hercule Poirot, ne more preprečiti zločina iz strasti.

Smrt na Nilu

V kinodvorani KC Delavski dom Zagorje pa si lahko danes ob 19. uri prav tako ogledate misteriozno kriminalno dramo Smrt na Nilu. Mlada, bogata in čudovita Linnet Ridgeway ima pravzaprav vse. Tisto, česar nima, vzame! Na primer zaročenca svoje najboljše prijateljice Jackie. Ko se Linnet in njen novi izbranec odpravita na medene tedne s popotovanjem po reki Nil, nič ne more zaščititi Jackie pred njenimi demoni. In nihče, niti zloglasni detektiv Hercule Poirot, ne more preprečiti zločina iz strasti.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Svetovni dnevi

Svetovni dan kitov

Po vsem svetu je 19. februar svetovni dan morskih sesalcev ali dan kitov (svetovni dan kitov in delfinov). Poleg tega ta ekološki datum velja za dan zaščite ne le za kite, ampak tudi za vse morske sesalce in druga živa bitja, ki živijo v morjih in oceanih našega planeta. Ta dan je bil ustanovljen leta 1986, ko je začel veljati moratorij na kitolov, ki ga je uvedla Mednarodna komisija za kitolov (IWC).

Savus