Danes se v Zasavju ne dogaja prav veliko. V trboveljski kinodvorani si lahko ogledate le animirani film Mali šef: Družinski posli. Je pa današnji dan evropski dan jezikov, svetovni dan kontracepcije in dan slovenskih lekarn.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Nedelja, 26. september 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju povečini sončno, na Primorskem in Notranjskem pa pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Proti večeru bodo na zahodu nastale posamezne plohe ali nevihte, ki bodo v noči na ponedeljek zajele tudi osrednjo Slovenijo. Jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 23 do 28 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe. V torek bo deloma jasno in suho vreme.

Zapore cest

Cesta Škratovina–Sore–Krajnc na Lokah v Trbovljah je do 10. oktobra od ponedeljka do sobote od 7. do 17. ure popolnoma zaprta, zaradi izgradnje kanalizacijskega omrežja. V terminu izvajanja del cesta ni prevozna.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je do 12. oktobra urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije plazu v Knezdolu.

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Trbovlje–Hrastnik (odsek Rinaldo–Hrastnik) je popolna zapora ceste zaradi urejanja ceste skozi Boben. Urejanje ceste je prilagojeno urniku šolskega avtobusa. Cesta se zapre takoj po vožnji avtobusa v šolo, okrog 7.15 ure. Cesta je popolnoma zaprta do 17. ure popoldan, razen okrog 12. in 13. ure, ko ponovno vozi šolski avtobus. Avtobusu se lahko priključijo tudi ostala vozila, ki peljejo v isto smer.

Na Cesti Hermana Debelaka v Hrastniku izvajajo gradbena dela – rekonstrukcija ceste od podvoza do prvih stanovanjskih blokov. Z deli bodo končali do začetka oktobra.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji je do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Elektro Ljubljana obvešča, da bo danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Delavski dom (od 8. do 14. ure) (nadzorništvo Trbovlje).

Jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Mali šef: Družinski posli

V kinodvorani Delavskega doma Trbovlje si lahko danes ob 18. uri ogledate sinhroniziran animirani film Mali šef: Družinski posli. Tim in njegova žena Carol, ki edina hodi v službo, živita v predmestju s svojo izjemno pametno sedemletno hčerko Tabitho in prikupno dojenčico Tino. Tabitha, ki je v samem vrhu prestižnega centra Acorn za napredne otroke, svojega strica Teda kuje v zvezde in si mu želi postati podobna. A Tima, ki se še vedno prepušča svoji prekomerni otroški domišljiji, skrbi, da dela preveč in zamuja normalno otroštvo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Bogdan Lipičnik

Na današnji dan se je leta 1946 v Zagorju rodil univerzitetni profesor dr. Bogdan Lipičnik, ki se je ukvarjal s psihologijo, ekonomijo in razvojem kadrov. Predaval je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, svojo poklicno pot pa je pričel v trboveljski Iskri. Lipičnik je avtor več knjig o organizaciji podjetij in razvoju človeških virov. Umrl je 5. marca leta 2018 v Trbovljah.

Simon Sanda

Na današnji dan se je leta 1974 v Trbovljah rodil ilustrator Simon Sanda. Po poklicu je strojni inženir, leta 2009 pa je ustanovil lastno podjetje Studio Sanda, kjer se ukvarja z blagovnimi znamkami in celostnimi grafičnimi podobami, video animacijami, ilustracijami, izdelavo maskot, kreiranjem risanih likov, karikaturami, stripi ter zgodborisi (storyboard). V začetku leta 2017 je ustanovil tudi Zavod Risanje, danes Zavod Ilu, kjer organizirajo tečaje in delavnice s področja dizajna, risanja, animacije ter kreativnega razmišljanja. Trenutno živi in ustvarja v Laškem.

Svetovni dnevi

Evropski dan jezikov

Na pobudo Sveta Evrope 26. septembra vsako leto praznujemo evropski dan jezikov. Ta dan je namenjen opozarjanju javnosti na pomen učenja jezikov in razširjanja nabora jezikov, ki se jih učimo. Namen je tudi spodbujanje raznojezičnosti in medkulturno razumevanje ter zavzemanje za bogato jezikovno in kulturno raznolikost v Evropi.

Svetovni dan kontracepcije

Današnji dan je tudi svetovni dan kontracepcije, ki ga je med drugimi organizacijami podprla tudi Svetovna zdravstvena organizacija. Namenjen je osveščanju o kontracepcijskih možnostih, izboljšavah spolnega zdravja in prizadevanju za svet, v katerem bo vsaka nosečnost zaželena. Na svetu je po ocenah letno 211 milijonov nosečnosti, od teh 40 % neželenih. Vsako leto rodi 16 milijonov deklet med 15. in 19. letom ter milijon deklet mlajših od 15 let.

Dan slovenskih lekarn

Vsako leto 26. septembra obeležujemo dan slovenskih lekarn pod okriljem Sekcije farmacevtov javnih lekarn pri Slovenskem farmacevtskem društvu in Lekarniške zbornice Slovenije. Namen tega dneva je javnost opozoriti na poslanstvo in pomen lekarniške dejavnosti. Tema letošnjega dneva slovenskih lekarn pa je: Zdravila in ženske.

Savus