1. aprila 2009 je zasavski VDC odprl vrata prve bivalne enote v Zasavju. Devet stanovalcev je zaživelo v skupnosti s podporo štirih zaposlenih. Po 10 letih 27 stanovalcev, ki med delovniki obiskujejo VDC, biva na treh lokacijah v Zagorju – v dveh stanovanjskih hišah na Trboveljski cesti 6 in 12 ter v mansardi VDC-ja – s podporo 12 zaposlenih.

Varstveno delovni center Zagorje ob Savi je 6. januarja obeležil 35. obletnico delovanja. Leta 1984 so svoja vrata prvič odprli ravno na Trboveljski cesti 6 – sprva so v njej v okviru OŠ dr. Slavka Gruma pripravljali takoimenovane delavnice pod posebnimi pogoji. Število uporabnikov in zaposlenih se je z leti povečevalo, zato so se leta 2004 preselili v nove prostore na Cesti 9. avgusta 59c, kjer VDC stoji še danes. 5 let pozneje so v svojih prvotnih prostorih odprli prvo bivalno enoto, ki danes praznuje 10 let.

»Domačnost, toplina, dobri medsebojni odnosi, možnost izbire, normalizacija življenja, vključenost v gospodinjska in ostala opravila po zmožnostih posameznikov ter tesna povezanost in vključenost v dogajanje v lokalnem okolju so pomembni gradniki življenja v bivalnih enotah zasavskega VDC,« pravi direktorica Špela Režun in dodaja, da so potrebe po dodatnih kapacitetah velike: »Upamo, da bo država za razliko od preteklih 10 let končno začela strateško načrtovati mrežo bivalnih enot VDC in zagotovila sistemska investicijska sredstva ter poskrbela za pravičnejše tekoče financiranje stanovalcev glede na njihove potrebe. V nasprotnem primeru se bomo morali, tako kot do sedaj, truditi skupaj z občinami in lokalnim okoljem poiskati nesistemska finančna sredstva za uresničevanje potreb zasavskih VDC-jevcev po bivanju. Uporabniki, pa tudi njihovi svojci, si želijo, da bi imeli v Zasavju dovolj bivalnih enot in da ne bodo potrebne selitve stran od domačega okolja, ki so povsem nehumane. In naša dolžnost je, da jim to zagotovimo.«

Stanovalci so si za obletnico zaželeli poseben piknik, ki ga bodo ob lepem vremenu pripravili v soboto ob času kosila.

Savus

Foto: arhiv VDC Zagorje