V nedeljo, 6. januarja, je zasavski VDC praznoval svoj 35. rojstni dan. Center, ki so ga ustanovile občine Hrastnik, Trbovlje in Zagorje, je svoja vrata prvič odprl leta 1984. A ta ustanova še ni bila Varstveno delovni center, kot ga poznamo danes. Tedaj je 21 uporabnikov, duševno in telesno prizadetih odraslih, ob pomoči treh zaposlenih takoimenovane delavnice pod posebnimi pogoji v okviru osnovne šole dr. Slavka Gruma obiskovalo v stari stanovanjski hiši na Trboveljski cesti 6 v Zagorju.

Število uporabnikov se je večalo in prostori so kmalu postali premajhni. V začetku novega tisočletja je center postal drugi dom že stotim uporabnikom in zaposlenim. Oktobra leta 2002 so se VDC-jevci razveselili novice, da bodo začeli z gradnjo novega centra, ki bo s 1800 kvadratnimi metri površine (njihov prejšnji »dom« jih je štel zgolj 370) zagotovila uporabnikom in zaposlenim prostor za delo in druženje. Nove prostore so začeli uporabljati 22. novembra leta 2004, v stari hiši pa so leta 2009 odprli prvo bivalno enoto v Zasavju, v kateri biva 14 uporabnikov.

35 let po odprtju zasavski VDC vključuje 142 uporabnikov iz vseh treh zasavskih občin, Litije in Šmartnega pri Litiji. Enoti vodenja varstva in zaposlitve sta v Zagorju in v Litiji, bivalne enote pa so v Zagorju, v stanovanjskih hišah na Trboveljski cesti 6 in 12 ter na Cesti 9. avgusta 59c v mansardi. Center redno zaposluje 48 ljudi, februarja pa se jim bodo pridružili še štirje javni delavci, ki bodo v pomoč pri spremstvu in družabništvu.

»Leto 2018 nam je po večletnih vztrajnih prizadevanjih prineslo več pomembnih doseženih strateških ciljev,« pravi direktorica Špela Režun, »dnevno enoto v Litiji, novo bivalno hišo za sedem stanovalcev in višje plačilo zdravstva za stanovalce, kar jim sedaj omogoča strokovno zdravstveno oskrbo. Uspešno smo pridobili evropska sredstva za izvajanje dveh evropskih projektov, Novo rojstvo in Nasmeh za vse, ki vplivata na dvig kakovosti življenja naših uporabnikov in imata pomembne pozitivne učinke tudi za zasavsko okolje. Za naravo in za ljudi.«

Savus