Jernej in Anja Verbuč: Ko iz hobija ustvariš službo

Do nas sta prišla Anja in Jernej Verbuč in pokazala čudovito leseno stvaritev – klop za sedenje, okoli katere so se stiskali leseni medvedki. »To delam z motorno žago.« Z motorno žago? A se ti hecaš?! Seveda sta takoj vzbudila našo pozornost …

Leta 2014 sta obiskala tekmo hitrostnega kiparjenja z motorno žago. Relativno mlada zvrst umetnosti je Jerneja navdušila. Naslednji dan je naredil prvo skulpturo – glavo konja. Jernejeva strast je postajala vse močnejša, vse več je bilo povpraševanja po lesenih skulpturah. »Zakaj ne bi iz hobija ustvaril službe?« ga je bodrila žena Anja.

In res. Do danes je ustvaril preko 200 unikatnih lesenih izdelkov, večinoma za izvirna darila, dodano vrednost domu, kraju, turistični destinaciji. Vsako naročilo skriva zgodbo, včasih smešno, drugič žalostno, nikoli dolgočasno. Včasih je to kokoš za gospo, ki so ji lisice pobirale kokoši, drugič kopija umrlega hišnega ljubljenčka, veličastne klopi z živalmi za lovca, sovica kot simbol modrosti za založbo … vse do kipa, ki krasi oltar župnika Martina Goloba.

»Nikoli nisem mislil, da bom kdaj samostojni podjetnik, a strast mi ni dala druge izbire. Ni mi žal, sedaj lahko posvetim čas in energijo tistemu, kar me res veseli. Ne bi pa šlo brez Anje, moje administrativne in moralne opore, ne brez Katapulta. Na začetku so nama pomagali, saj nisva imela pojma, kako začeti. Na voljo so nama, ko rabiva nasvet,« pravi Jernej.

»V Katapultu si obkrožen z ljudmi, ki vedo, kako. Ni vprašanja ‘Ali je izvedljivo?’, temveč ‘Kako se bomo tega lotili?’ Na sproščen način in s tako prijetnimi ljudmi, da ni strahu, samo pričakovanje in načrtovanje,« še doda Anja.

Jernej želi ustvariti tematski park v naravi, kjer bo razstavil lesene skulpture v naravni velikosti. V njem bodo obiskovalci videli kiparjenje z motorno žago. Precej nepoznano umetnost želi približati širši javnosti. In najpomembneje – še naprej bo delal tisto, kar ga resnično veseli in izpopolnjuje.

__________

Aktivnosti Katapulta d.o.o. v okviru operacije “SIO-KATAPULT-2020-2022” sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Operacija se izvaja v okviru »Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014 – 2020«, prednostne osi: »3 Dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast«. www.eu-skladi.si


 

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekNovih 6000 m2 športnih površin