Zadnji ponedeljek v mesecu avgustu se dogaja na polno. V Trbovljah bodo uradno otvorili športni park Ledenica in pomahali poletju v slovo. V Zagorju bo premiera filmov mladih ustvarjalcev, na Izlakah pa se začenja akcija Še 365 dni.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si

Ponedeljek, 30. avgust 2021

Vreme

Danes bo v Zasavju lepo. Če si bomo dan znali narediti lep.

Arso napoveduje, da bo danes v Zasavju sprva pretežno jasno. Čez dan bo oblačnost naraščala, popoldne in zvečer bodo spet nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 22 °C.

V torek bo vreme še nestanovitno. Predvsem popoldne bo še lahko nastala kakšna ploha ali nevihta. V sredo bo sončno in nekoliko topleje.

Zapore cest

Od 17. avgusta velja popolna zapora makadamskega parkirišča pri Godbenem domu Trbovlje zaradi energetske sanacije. Zaprta sta tudi pločnika na obeh straneh objekta (ob regionalni cesti in ob javni poti).

Na cesti Železokrivnica–Nasipi v Trbovljah bo do 15. septembra, vsak dan od 7. do 17. ure, delna zapora ceste zaradi del pri izvajanju projekta infrastrukturna posodobitev obrtno industrijske cone Nasipi. Promet poteka po enem voznem pasu, zapora je označena z ustrezno signalizacijo.

Na cesti Trbovlje–Hrastnik je v Podkraju urejen izmenično enosmerni promet zaradi sanacije poškodovane brežine.

Na cesti Trbovlje–Boben–Hrastnik je od 5. julija do 1. septembra popolna zapora ceste na odseku Jerič–Lakner zaradi rekonstrukcije in ureditve priključka za kamnolom. Odsek ceste uvoz v kamnolom bo zaprt od 7. do 17. ure. Cesta se bo odpirala vsako polno uro za 10 minut. Od 17. do 7. ure naslednjega dne bo omenjeni odsek ceste normalno prevozen.

Lokalna cesta Litija–Sava je od 23. julija do 30. oktobra od 7. do 17. ure delno zaprta zaradi gradnje jaška.

Lokalni cesti Grbin–Pleskovec in Pleskovec–Gradiške Laze–Jablanica v Litiji sta od 21. julija do 4. oktobra delno zaprti zaradi gradnje širokopasovnega optičnega omrežja Rune.

Lokalna cesta Podšentjur–Pogonik v Litiji bo do 31. oktobra 2021 popolnoma zaprta zaradi ureditve kolesarske poti.

Lokalna cesta Litija–Sava je na odseku Smrekarica delno zaprta zaradi rekonstrukcije ceste. Delna zapora bo do 30. oktobra, vsak dan med 6. in 18. uro.

Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobave vode.

Električna energija

Danes zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah ni predvidenih izklopov električne energije.

Elektro Ljubljana obvešča, da bo jutri zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Tolsti vrh (od 8. do 12. ure) (nadzorništvo Litija), TP Leše (od 8. do 14. ure) in TP Toplice, izvod Na bregu (od 9. do 12. ure) (nadzorništvo Zagorje).

Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.

Odprtje športnega parka Ledenica Trbovlje

Danes se ob 20.30 uri v Trbovljah uradno odpira nov športni park Ledenica. Tam bodo ljubljanski raper Nipke (Boštjan Nipič), plesalci ljubljanske plesne šole Artifex, radijski voditelj in pevec Klemen Bunderla ter Trboveljčanka in najboljša slovenska košarkarica vseh časov Nika Barič, ki bo pripravila tudi presenečenje. Zakaj bo tam, izveste na odprtju.

Akcija Še 365 dni Izlake

Danes se začenja preventivna akcija Še 365 dni, s katero želijo voznike ozaveščati o prisotnosti otrok na vseh prometnih površinah. V sklopu akcije bosta maskoti AMZS-ja ob 12.30 uri krenili po šolski poti od križišča pri tovarni Eti, do trgovine Tuš na Izlakah.

Cepljenje Trbovlje

Danes bodo v ZD Trbovlje ponovno cepili proti Covid-19 brez predhodnega naročila. Cepili bodo v prostorih bivše optike (vhod s parkirišča), od 11. do 14. ure s cepivi Janssen (Johnson & Johnson) in Pfizer. S seboj prinesite kartico zdravstvenega zavarovanja in osebni dokument.

Izlet v Aqualuno MC Litija

Mladinski center Litija danes pripravlja izlet v Termalni park Aqualuna. Izlet je primeren za starejše od 10. let, pogoj za udeležbo pa je dobro znanje plavanja. Odhod je ob 8. uri izpred mladinskega centra, prihod nazaj pa predvidoma ob 19. uri.

Premiera filmov mladih ustvarjalcev Zagorje

Mladinski center Zagorje danes pripravlja premiero filmov mladih ustvarjalcev, ki bo na igrišču Proletarec ob 20. uri.

Slovo poletju ZMŠT

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes pripravlja slovo poletju. Poletju bodo pomahali v slovo na letnem kopališču v Trbovljah.

Verižni člen Trbovlje

Večgeneracijski center Zasavje in Zasavska ljudska univerza danes ob 9. uri ponovno pripravljata delavnico verižnega člena, kjer bodo moči združile različne generacije. Delavnica bo pri Rudarskem domu v Trbovljah.

Branko Klančar – Preživeli

V foto galeriji F 2.8 v Zagorju je odprta fotografska razstava Branka Klančarja z naslovom Preživeli. Razstava je posvečena zgodbi s srečnim koncem o preživetju Bosanskega planinskega konja, ki mu je grozilo popolno izumrtje. V naravi se je ohranilo le majhno število prostoživečih konj. Njihovo število pa se z močnim prizadevanjem članov društva vztrajno povečuje, tako da prihodnost te vrste ni več tako temna. Danes si lahko razstavo ogledate od 17. do 19. ure.

Janez Knez – Retrospektiva

V vseh treh zasavskih občinah je odprta razstava akademskega slikarja Janeza Kneza z naslovom Retrospektiva. Janez Knez je eden najbolj prepoznavnih zasavskih umetnikov. Letos poteka 90 let od njegovega rojstva in 10 let od njegove smrti. Danes si razstavo lahko ogledate v Delavskem domu Trbovlje od 17. do 20. ure, v galeriji Medija v Zagorju od 9. do 15. in 16. do 19. ure, v galeriji Delavskega doma Hrastnik od 18. do 20. ure, v Kulturnem domu Loka pri Zidanem mostu po dogovoru in v planinskem domu na Kumu v času odprtega doma.

Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča, občasna razstava LAIBACH 4 DEKADE. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti, spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Čvekava kava

Kot med vsakimi počitnicami, se tudi letošnje poletje vrača Čvekava kava, ki bo vsak ponedeljek med 10. in 13. uro na terasi Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Druženje je namenjeno aktivnemu preživljanju prostega časa za mlade. Na Čvekavi kavi vas vedno pričaka brezplačna ledena kava. Navadna kava, čaj, cedevita in prigrizki pa so v MC ZoS vedno na voljo.

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Franc Farčnik Kristuš

Na današnji dan se je leta 1899 v Prekopi rodil rudar in komunist Franc Farčnik (partizansko ime Kristuš), po katerem je imenovana današnja KS v Zagorju (KS Franc Farčnik). Leta 1915 se je zaposlil v premogovniku v Zagorju in kmalu postal tudi politično in sindikalno dejaven. Leta 1937 je sodeloval na ustanovnem kongresu Komunistične partije Slovenije na Čebinah. Po začetku druge svetovne vojne je deloval v ilegali in vodil politično šolo. Novembra leta 1941 ga je ujel Gestapo (tajna policijska organizacija v nacistični Nemčiji). Zaprt je bil v Celju, Mariboru in na gradu Borl, kjer je za posledicami mučenja tudi umrl.

Svetovni dnevi

Danes ni na koledarju zapisanega nobenega svetovnega dneva.

Savus


 

Prejšnji članekJure Tori na odru Cankarjevega doma
Naslednji članekZgodbe Katapulta