sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Zapele bodo ob jubileju

Ženski pevski zbor Kulturnega društva Svoboda Dol pri Hrastniku je z delovanjem začel leta 1979. Že prvi sestanek pevskih zanesenjakinj je botroval ustanovitvi zbora in kaj kmalu so ženske postale prepoznaven del kulturniškega udejstvovanja v občini Hrastnik in tudi širše. Letos zbor praznuje 40 let delovanja in ob tej priložnosti pripravljajo tudi koncert.

Na ustanovnem sestanku 3. aprila leta 1979 se je zbralo 11 pevk in zborovodkinja, ki so začrtale pot novemu zboru. V prvih letih delovanja so sodelovale na občinskih proslavah, se vsako leto udeleževale pevskega tabora v Stični, nastopale na revijah v občini in po Zasavju. Zbor je deloval tudi dobrodelno, saj so se pevke rade odzvale na tovrstna povabila in bile pobudnice novoletnega dobrodelnega koncerta na dolski šoli. Sodelovale so tudi z domačimi glasbeniki in dobile so svojo pesem Dolanke domačina Vinka Hrovatiča. Seveda so pevke odšle tudi v tujino in pele v času adventnega Dunaja.

Zbor je tekom let vodilo pet zborovodkinj: Ivanka Šerbak Medved, Elizabeta Jakšič, Sabina Vengušt Krajnc, Karmen Lindič, Simona Weber Goljuf. Trenutno zbor vodi Anja Zalokar. Pod taktirko zborovodkinj se je zvrstilo zavidljivo število pevk; več kot stodeset se jih je nabralo v vseh teh letih obstoja. V zboru trenutno poje 21 pevk.

»Zbor sestavljamo same ženske, mame, babice, tete, … in tako nekako dajemo glasbeno ustvarjanje na drugo mesto. Pa zato naše petje ni nič manj kvalitetno in srčno, včasih še bolj,« pravi predsednica zbora Simona Jeraj.

V 40 letih se je zbor 36-krat udeležil pevskega tabora v Stični in priredil okrog 340 nastopov in dobrih 150 samostojnih koncertov.

Ob jubileju pevke pripravljajo koncert. Jutri, 5. aprila, bodo ob 19. uri zapele v Delavskem domu Hrastnik – vstopnice je potrebno rezervirati pri pevkah. Obenem je v galeriji delavskega doma od 1. aprila med 18. in 20. na ogled razstava ob 40-letnici zbora, ki prikazuje njihove fotografije in oblačila. Razstava bo odprta do 6. aprila.

Savus

Isti avtor